Vyhľadávanie:

Živá dielňa - letná škola remesiel

Živá dielňa - letná škola remesiel

Občianske združenie Zemplínsko-užská hradná cesta zachraňuje hrad nad obcou Vinné

Nádvorie Zemplínskeho múzea v Michalovciach dýchalo dávnymi časmi. Okolo provizórneho ohniska sa točili majstri kováči Jakub Šulc, Vladimír Čančinov a Braňo Gmitra, uhlie mali správne rozžeravené aj bez tradičného mecha. Hrnčiar Štefan Gorás, obkolesený zvedavcami, práve vykúzlil na kruhu ďalší z krčiažtekov a tesár Tomáš Amos Kostelník dorobil hádam už dvadsiaty šindeľ. Ostávalo mu už iba niekoľko minút na robotu. Potom mu dievčence pomôžu do brnenia a vyrazí do michalovských ulíc, aby ľuďom dal vedieť o tejto akcii viac. "Môžem si to skúsiť?" opýtal sa deväťročný Marek obdivne hľadiac na šikovné ruky Štefana, ktorý sa znovu pustil do tvorenia. Neuveriteľné, čo sa dá vyrobiť z kúska hliny na točiacom sa kruhu... Oválna miska nadobúdala pomaly svoj tvar. "Len poď, pomôžem ti, ak bude treba. Nie je to až také ťažké," posmeľoval majster hrnčiar školáka, ktorý sem prišiel spolu s rodičmi. Živá dielňa - letná škola remesiel bola v plnom prúde a tí, ktorí sa zaujímajú o históriu a tradičné remeslá, si tu naozaj mohli prísť na svoje.

"Toto podujatie je súčasťou projektu, ktorým sme sa uchádzali o grant v rámci programu Spoločne pre región. Po prvý raz. Organizujú ho U. S. Steel Košice a Karpatská nadácia," vraví Anton Michalka, jeden zo zakladajúcich členov Občianskeho združenia Zemplínsko-užská hradná cesta. "Napokon sme grant získali a vďaka nemu mohli kúpiť vybavenie do kováčskej, hrnčiarskej i tesárskej dielne, ktorých aktivity demonštrujeme na tejto akcii a remeslá ďalej oživujeme aj na hrade. Projekt má teda širší rozmer. Naše občianske združenie, ktoré vzniklo vlani v apríli, si dalo za cieľ zachrániť gotický hrad nad obcou Vinné v okrese Michalovce. Inšpirovali sme sa vzormi zo zahraničia - susedných Čiech a Francúzska a preto chceme hrad obnovovať pomocou tradičných remeselných zručností, techník a postupov. Má k tomu dopomôcť aj táto letná škola." Predvádzanie remeselných zručností teda nie je len obyčajným krátením voľného času. Výrobky nájdu uplatnenie priamo na hrade. Keď členovia združenia projekt pripravovali, absolvovali okrem iného základné školenie v kováčstve. "V Kysuckom Novom Meste," prezradil Anton Michalko, "sme získali elementárne vedomosti o tom, čo kováčstvo vlastne je. Môžem povedať sám za seba, že odvtedy sa na prácu s kovom pozerám úplne inak. A keď pri prechádzke mestom natrafím na nejakú mrežu, viem už rozpoznať, či je nitovaná alebo precízne zvarená."

Na výrobe mreže práve pracovali aj mladí kováči. Už len zopár úkonov a môžu ju vyexpedovať na hrad, kde ju pripevnia na jedny dvere. Ukuli už nejednu "kľambru" (kovová skoba), chystajú sa vyrobiť ďalšie. Poslúžia pri spájaní dreva na lešenie. "Takto si vlastnou prácou ušetríme náklady. Keby sme si museli všetko kupovať sami, ťažko by sme to utiahli. Vyrábame si "kľambre" z odpadového materiálu. Veď jedna stojí euro," doložil Anton Michalko. Navnivoč v žiadnom prípade nevyjde ani práca tesára. Smrekové šindle po dobrom vyschnutí a napustení prírodnou živicou použijú na hrade ako krytinu. V budúcnosti v jeho pivniciach, ktoré sú mimochodom celkom zachované, nájdu svoje uplatnenie aj hlinené krčahy, misy a poháre. Na jedlo i pitie v dobovej vinárni.

Aj keď je občianske združenie relatívne mladé, má len čosi vyše roka, jeho členom i sympatizantom sa v ich snažení darí. Nedávno sa zapojili do celoslovenského projektu Obnovme si svoj dom, ktorý rozbehlo ministerstvo kultúry. "Ide v ňom o obnovu pamiatok s pomocou nezamestnaných," hovorí šéf združenia Jaroslav Gorás, ktorý pôsobil aj pri záchrane Šarišského hradu. "Dnes na konzervovaní hradných múrov pracuje v dobovom oblečení, čo je na Slovensku raritou, štyridsať ľudí." Sú medzi kováči, murári, kamenári, tesári a ďalší remeselníci.

Už túto sobotu, 18. augusta 2012, sa združenie zapojí do celoslovenskej akcie Noc hradov a pripravuje sa na budúcoročné podujatie, ktoré bude súčasťou projektu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita. Hrad sa totiž nachádza na spojnici troch ciest Vínnej, Gotickej a Železnej, v jeho okolí sa dodnes nachádzajú čiastočne zrúcané banské diela. "Pod hradom plánujeme usporiadať Dni Alberta Užského, ktorý bol významnou postavou tunajšej histórie a jeden z niekdajších majiteľov tohto panstva," načrtol zámery Anton Michalko. A dodal: "Bude to náš príspevok k projektu Košice - európske hlavné mesto kultúry 2013."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...