Vyhľadávanie:

Živý alebo umelý?

Živý alebo umelý?

Advent je tu a s ním aj príprava na Vianoce, ktoré väčšina z nás považuje za najkrajšie sviatky v roku. Mnohí určite dostávajú aj otázku, či majú živý alebo umelý stromček a ktorý z nich je ekologickejší. Hoci v minulosti prevládal názor, že ekologickejší je stromček umelý, v súčasnosti je argumentácia presne opačná.

Podľa odborníkov z odpady-portal.sk má živý vianočný stromček výrazne menšiu uhlíkovú stopu ako umelý stromček. Jeho ďalšou výhodou je, že po tom, čo doslúži, sa z neho stane biologicky rozložiteľný odpad.

Kým pri výrobe umelých stromčekov z plastu vznikajú emisie skleníkových plynov, živé stromčeky počas svojho rastu oxid uhličitý, naopak, pohlcujú a produkujú kyslík. Nižšia je aj ich celková uhlíková stopa vrátane transportu a recyklácie. Živé vianočné stromčeky, ktoré sa pestujú v špeciálnych lesných škôlkach, dosahujú priemerný vek pri vyrúbaní 10 až 15 rokov. Po výrube sa vždy vysádzajú nové stromčeky, ktoré nahradia tie pôvodné. Na jednom hektári pôdy sa vypestuje približne 7000 stromčekov. Toto množstvo naviaže v priebehu desaťročnej fázy rastu okolo 145 ton CO2 a za rovnaký čas vyprodukuje viac ako 100 ton kyslíka.

Aj počas Vianoc platí, že menej je viac

Podobne ekologicky môžeme rozmýšľať aj pri nakupovaní vianočných darčekov. Hoci reklamy napádajúce k nadmernej spotrebe a konzumu na nás „útočia z každej strany“, voľba je na nás. Našich blízkych určite poteší aj menej darčekov, ak boli vyberané s láskou a podľa toho, čo má ten druhý rád. A pohľad na deti, ktoré rad za radom chvatne rozbaľujú darčeky a nevedia sa z nich pri veľkom množstve ani potešiť, takisto asi nebude o čare Vianoc. Mnohých určite viac potešia zážitkové darčeky a spoločne strávený čas.

K zodpovednému nakupovaniu vyzýva aj Slovenská agentúra životného prostredia v rámci svojej vzdelávacej kampane Zatoč s odpadom. Konzumný spôsob života, kedy nakupujeme aj to, čo nepotrebujeme, zaťažuje životné prostredie. Viac výrobkov, viac materiálu, energie, viac prepravných prostriedkov a v konečnom dôsledku aj viac odpadu. Výsledkom sú rôzne environmentálne problémy, kontaminácia a znečistenie prostredia, zmena klímy, úbytok biodiverzity.

Vianočné obdobie je ideálnou príležitosťou zmeniť prístup k nakupovaniu.  Je na každom z nás, či budeme nakupovať zodpovedne, aj s ohľadom na životné prostredie.

Ilustračné foto: freepic.com

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...