Vyhľadávanie:

Zo šampionátu priniesli niekoľko medailí

Zo šampionátu priniesli niekoľko medailí

Kraso Centrum Košice vychováva mladé talenty

Kraso Centrum Košice je klub s bohatou tradíciou. Svoju históriu píše od roku 1999, keď sa pretransformoval z Krasokorčuliarskeho oddielu TJ VSŽ Košice. Bývalý železiarsky oddiel vychoval mnoho kvalitných pretekárov, ktorí sa presadili na domácej i medzinárodnej scéne. Za všetkých možno spomenúť napríklad Martina Kotuliča, Dušana Preissingera, Róberta Kažimíra, Zuzanu Burákovú, Radku Bártovú, súrodencov Kovářovcov a ďalších, ktorí si obliekli okrem klubového aj reprezentačný dres.

Krasokorčuliarska obec v Košiciach sa ani v súčasnosti na dostatok talentov sťažovať nemôže. V Kraso Centre Košice rastie niekoľko nových nádejí, treba však povedať, že ich nie je toľko, ako v minulosti. "Momentálne prežívame generačnú výmenu, je to však normálny proces," komentuje súčasnú situáciu predseda klubu Kraso Centrum Košice Jozef Lachváč, ktorý je mimochodom dlhoročným zamestnancom U. S. Steel Košice. Vedúci oddelenia Projekcia a konštrukcia 2 z útvaru Riaditeľa pre inžiniersko-technické služby je s menšími prestávkami krasokorčuliarskym funkcionárom už takmer tri desaťročia a tak situáciu v tomto športe dokonale pozná. "Je pravdou, že o krasokorčuľovanie bol v minulosti trochu väčší záujem. Bolo to aj preto, že pretekári po skončení aktívnej kariéry mohli účinkovať v niektorej ľadovej revue. Teraz toľko možností nie je, no aj napriek tomu sa nám do prípravky hlási každoročne približne stovka detí. Treba však povedať, že ďalej do výkonnostnej triedy postúpi len minimum nádejných krasokorčuliarov." Ako ďalej pripomína, dôležitú úlohu zohrávajú i financie. Podľa jeho slov je krasokorčuľovanie veľmi nákladným športom. Nemalé peniaze stojí prenájom ľadovej plochy, členské príspevky, štartovné na súťaže a okrem toho treba rátať i s investíciami do športovej výbavy a kostýmov. Veľmi si preto cení, že klub vo veľkej miere sponzoruje spoločnosť U. S. Steel Košice.

V súčasnosti tvorí členskú základňu Kraso Centra Košice dvadsaťsedem krasokorčuliarov všetkých vekových kategórií (okrem seniorskej mužskej), ktorí sa pravidelne zúčastňujú na rôznych, prevažne domácich, súťažiach. V metropole východu má tradíciu Veľká cena Košíc. Vo februári tohto roku sa konal už jej 43. ročník. Naše mesto hostilo tiež niekoľkokrát aj majstrovstvá Slovenska, krasokorčuliarskou lahôdkou bude však nepochybne tohtoročná svetová juniorská Grand Prix, ktorá sa uskutoční 11.-15. septembra v Steel aréne. Priaznivci tohto športu sa môžu tešiť na najväčšie talenty z celého sveta. Predstaviť by sa mohli aj košickí juniori Miroslava Hriňáková a Peter Novella, ktorých však momentálne trápia zdravotné problémy. Preto sa nezúčastnili ani na majstrovstvách Slovenska, ktoré sa konali 10. marca v Bratislave. Skvele ich však zastúpili ďalší členovia klubu. "Vo výbornom svetle sa predviedli naši chlapci v kategórii mladších žiakov. Bohuš Hrnek skončil na druhom mieste, Gregor Anton Grinč bol tretí a štvrté i piate miesto obsadili dvojičky Jakub a Filip Ferčákoví. Bronzovú medailu medzi chlapcami v kategórii mladšie nádeje získal Adam Budzák, ktorý pochádza z hutníckej rodiny. Jeho otec pracuje v U. S. Steel Košice. Z dievčat obsadili pekné ôsme miesto Jarmila Diňová v kategórii starších nádejí a deviate miesto v kategórii mladších žiačok Natália Šumichrastová," rekapituluje úspechy z nedávneho šampionátu J. Lachváč.

Dosiahnuté výsledky sú dôkazom, že krasokorčuľovanie v Košiciach je na vysokej úrovni a o mladých talentoch z Kraso Centra Košice budeme určite ešte počuť.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...