Vyhľadávanie:

Aj vďaka našej podpore otvorili v ZOO Košice nový pavilón

Aj vďaka našej podpore otvorili v ZOO Košice nový pavilón

Za účasti primátora mesta Jaroslava Polačeka, riaditeľa ZOO Košice Ericha Kočnera a početnej skupiny hostí zo zoologických záhrad aj zo zahraničia, zástupcov TANAPu a ďalších hostí, vo štvrtok 20. júla otvorili v ZOO Košice juhoamerický pavilón Margaj. Pásku k chovnému zariadeniu prestrihli deti, ktoré sú v ZOO v letnom tábore.

Ako v príhovore uviedol Erich Kočner, je to prvé chovné zariadenie – stavba, vrátane infraštruktúry, ktorú ZOO Košice postavila na vlastnom pozemku. Nové územie a budova s terénnymi úpravami má plochu 6,5 hektára. Samotný objekt rozdelený na vnútorné a vonkajšie priestory má rozlohu takmer 80 metrov štvorcových. Stavba je zrealizovaná podľa štandardov Európskej asociácie zoologických záhrad a akvárií. Vnútorný priestor má dve časti. Jedna slúži na chov a druhá, záložná, pre prípadný odchov mláďat alebo rozdelenie zvierat.  

„Juhoamerický pavilón Margaj má v našom areáli zásadný význam. Nielen preto, že ide po rokoch o prvý kompletne vybavený objekt, ale aj preto, že pavilón otvoril novú cestu rozvoja našej zoo. Návštevnícku trasu budeme v budúcnosti rozširovať týmto smerom, pretože ide o pozemky mesta. Nový pavilón sme prepojili chodníkom, ktorým sa môžu návštevníci dostať ku výbehu s antilopami, ale aj k našej reštaurácii,“ uviedol riaditeľ ZOO Erich Kočner.

Náklady na stavbu predstavujú 304 tisíc eur.  Riaditeľ ZOO sa poďakoval U. S. Steel Košice za podporu vo výške 50 000 eur, ktorá významne pomohla pri dokončení zariadenia.

Ak sa teda najbližšie vyberiete do ZOO Košice, určite zájdite aj k tomuto pavilónu.

Že neviete celkom presne, čo je margaj a ako vyzerá?

Odpovedá zoológ Patrik Pastorek: „Margaj je malá mačkovitá šelma, ktorá žije v strednej a Južnej Amerike. Na území Texasu bol už vyhubený. Väčšinu života trávi na strome. Pri zliezaní ide dole hlavou. Ďalšou zaujímavosťou je, že na konári dokáže visieť dole hlavou aj za jednu končatinu. Nohu v členku dokáže otočiť o 180 stupňov. Margaja, tiež ocelota veľkého a oncilu, ktoré patria do rovnakého rodu, v minulosti prenasledovali pytliaci kvôli kožušine.  Kvôli jedinečnému vzoru patrí  totiž k najkrajším. Od 80-tych rokov je lov týchto šeliem zakázaný. Margaja chová košická ZOO ako jediná na Slovensku.“

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...