Vyhľadávanie:

Abovské folklórne slávnosti v Rozhanovciach

Abovské folklórne slávnosti v Rozhanovciach

Amfiteáter v Rozhanovciach bude v dňoch 5. - 6. júna žiť Abovskými folklórnymi slávnosťami Euro Folk 2010. Festival už tradične priblíži milovníkom a priaznivcom folklóru spevy, tance, hudbu, remeslá a gurmánstvo abovského regiónu, ale i oblastí spoza jeho hraníc. Predstavia sa súbory z Čiech a Maďarska a domáci účinkujúci z Rozhanoviec, Svinice, Sene, Keceroviec, Nižnej Myšle, Čane, Štósu, Vyšného Čaju, Košickej Novej Vsi a Košíc.

Podujatie v sobotu 5. júna o 16. hodine otvorí v Obecnom úrade v Rozhanovciach výstava tkáčskych výrobkov majsterky ľudovej umeleckej výroby Márie Tomisovej z Kostoľan nad Hornádom. Autorskou výstavou sa predstaví aj sochár a rezbár Ladislav Staňo ml. z Valalík. Deti sa budú môcť zapojiť do súťaže zručnosti o najkrajší erb obce vytvorený z prírodných materiálov a pozrieť si pôvodnú rozprávkovú divadelnú hru Detského kočovného divadla DRaK O princeznej, ktorá nikdy nebola tam, kde mala byť. Program prvého dňa festivalu obohatí tanečné vystúpenie kolektívu JAMPAM z Košíc i recitál najkrajších piesní z legendárneho muzikálu Na skle maľované v podaní divadla DRaK. Večer zavŕši tanečná zábava pod holým nebom s medzinárodnou školou tanca.

Pestrý program bude pokračovať aj v nedeľu, 6. júna dopoludňajšou svätou omšou v rímskokatolíckom kostole, popoludňajším sprievodom folkloristov obcou a o 14. hodine slávnostným otvorením festivalu a pestrou paletou vystúpení detských folklórnych súborov sólistov spevákov a folklórnych skupín z abovského regiónu i zahraničných súborov. Záver bude patriť autorskému programu folklórneho súboru Vranovčan z Vranova nad Topľou.

Popoludnie, v ktorom nebude chýbať ani tombola, spestrí množstvo sprievodných podujatí - jazda na poníkoch a koňoch v areáli materskej školy, balónová šou, tvorivá dielňa, ukážky ľudových remesiel, gastronomická súťaž o najlepší abovský perkelt, divadelné predstavenia pre deti, výstava rezbárskych a tkáčskych prác, či tradičného ľudového pracovného náradia. Výtvarníci Vladislav Svetlík a Milan Vladyka vám na počkanie vytvoria portréty.

Štyridsiaty druhý ročník Abovských folklórnych slávností Euro Folk Rozhanovce 2010 pripravili Kultúrne centrum Abova v Bidovciach - kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja a obec Rozhanovce.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...