Vyhľadávanie:

Aby nám bola filantropia všetkým bližšia

Aby nám bola filantropia všetkým bližšia

Chod charitatívneho stánku počas Košických Vianoc pomáhali zabezpečovať aj štipendisti U. S. Steel Košice

Pomoc nielen dostávajú, ale ju aj sami poskytujú. Vravia, že veľmi radi. Štipendisti košickej oceliarne patria k pravidelnými účastníkom dobrovoľníckych aktivít, ktoré v priebehu roka spoločnosť U. S. Steel Košice organizuje. Nechýbali ani pri zabezpečovaní chodu charitatívneho stánku na Hlavnej ulici počas Košických Vianoc, v ktorom dáva košická oceliareň príležitosť neziskovým organizáciám prezentovať sa verejnosti. Aké boli ich dojmy?

Ronalda Zakhara, študenta chemicko-technologickej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, viedli k dobrovoľníctvu a charite už od útleho detstva rodičia. Služba v stánku preňho teda nebola ničím novým. "Atmosféra počas môjho pôsobenia v charitatívnom stánku U. S. Steel Košice bola veľmi priateľská, mal som možnosť spoznať zaujímavých ľudí, či už z radov dobrovoľníkov alebo prispievateľov. Najmä ma však milo prekvapili výrobky, ktoré vytvorili zdravotne ťažko postihnuté deti. Očarili nás všetkých natoľko, že sme si ich aj my, službukonajúci, radi kúpili a podporili tak dobrú vec. Veľmi kladne hodnotím i postoj spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorá aj v roku 2013 umožnila neziskovým organizáciám prezentovať sa a získať finančné prostriedky na svoju ďalšiu činnosť. Veľké ďakujem patrí košickej oceliarni aj za starostlivosť o nás, dobrovoľníkov, počas celého dňa. Pevne verím, že v tejto každoročnej milej aktivite bude U. S. Steel Košice pokračovať."

Pomôcť prišiel aj vysokoškolák Matej Šelepský, ktorý na glasgowskej univerzite študuje ekonomiku a manažment. Prezradil, že pri ponuke pomôcť v stánku neváhal ani sekundu. "Je smutné, že organizáciám s verejnoprospešnými aktivitami sa prežíva čím ďalej, tým ťažšie. O to viac si treba v súčasnosti vážiť snahu takých firiem akou je spoločnosť U. S. Steel Košice a ich pomoc a ústretovosť voči neziskovým subjektom. Z času stráveného s milými ľuďmi, ktorí mi v stánku robili spoločnosť, som mal dobrý pocit. Podieľal som sa na prezentácii Základnej umeleckej školy na Kováčskej ulici v Košiciach. Bolo pre mňa veľmi sympatické pozorovať, koľko okoloidúcich ľudí sa pri stánku pristavilo a prejavilo záujem o informácie o tejto inštitúcii, či o kúpu predmetov, ktoré vyrobili študenti školy."

Príležitosť podieľať sa na chode charitatívneho stánku U. S. Steel Košice ako dobrovoľník s radosťou privítal aj študent architektúry na ČVUT Praha Adam Korcsmáros. "Večer strávený v priateľskom kolektíve ľudí z Občianskeho združenia Usmej sa na mňa a zamestnancov U. S. Steel Košice bol pre mňa zaujímavou a prínosnou skúsenosťou. Príjemne ma prekvapil veľký počet ľudí, ktorí sa rozhodli prispieť. Zároveň som si však uvedomil aj to, že práca dobrovoľníka nie je vždy jednoduchá a často sa stretáva aj s nedôverou. Preto je dôležité, aby sa myšlienka filantropie dostala hlbšie do povedomia ľudí a aby sa spoločnosť stavala k charite a dobrovoľníctvu otvorenejšie."

Študentka Fakulty informatiky a štatistiky Ekonomickej univerzity v Prahe Ľubomíra Ondejková, ktorá rovnako pomáhala Občianskemu združeniu Usmej sa na mňa zasa kvituje, že sa popri službe sama dozvedela o škole, ktorú navštevujú deti s mentálnym i telesným hendikepom a o práci s nimi viac. Nebola to jej prvá charitatívna zbierka. "Zapojila som sa napríklad do aktivít organizovaných Ligou za duševné zdravie či Ligou proti rakovine. Som rada, že som mohla pomôcť tým, ktorí to potrebujú."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...