Vyhľadávanie:

Aj vo wellness môžete platiť kreditmi na Up karte

Aj vo wellness môžete platiť kreditmi na Up karte

Prinášame vám ďalší z článkov, ako si užiť bezstarostné a bezpečné chvíle s rodinou aj na miestach, či v zariadeniach, v ktorých môžete platiť svojou Up kartou. Pripomíname, že k stovkám železiarov, ktorí už vo Family Safety Days vyhrali kredity v hodnote 40, 80 alebo 120 eur, začnú od konca septembra pribúdať stovky ďalších.

K obľúbeným zriadeniam, najmä na jeseň a v zime patria wellness centrá. V zozname prevádzok, v ktorých môžete zaplatiť UP kartou, ich máme hneď niekoľko: Up-karta - U. S. Steel Košice (usske.sk)V žiadnom dobrom wellness centre  určite nechýbajú sauny. K najviac vyhľadávaným a využívaným patria infrasauna, parná a suchá sauna.

Infrasauna využíva svetlo na vytváranie tepla. Teplota sa pohybuje od 35 – 45 °C. Infrasauna pomáha vylučovať z tela až trikrát viac toxínov a je preto vynikajúcim pomocníkom pri chronických zdravotných problémoch,  zabezpečuje relax a úľavu pre kĺby, svaly a mäkké tkanivo. Pomáha aj v prevencii proti chrípke, nachladnutiu, pri regenerácii športovcov a uľahčuje boj s celulitídou, akné a ekzémami.

Teplota v parnej saune dosahuje  okolo 45 °C.  Vlhkosť vzduchu je vysoká, dokonca 70 až 100 %. Tento druh sauny je preto vhodný aj pre ľudí, ktorí zo zdravotných dôvodov nemôžu navštíviť suchú saunu.  Parná sauna čistí póry, lieči akné a odstraňuje celulitídu. Je vhodná pre ľudí trpiacich ochoreniami dýchacích ciest a pomáha pri liečbe a prevencii astmy. Pridaním rôznych vôní je skvelým spôsobom aromatického relaxu.

Najteplejšie je v suchej saune. Vyhrieva sa na 100 až 110 °C, pričom vlhkosť vzduchu je minimálna, iba 10 %. Toto teplé prostredie zabezpečuje dôsledné prehriatie celého organizmu a tým aj účinné odplavovanie toxických látok z tela. No pozor, tento typ sauny je veľmi veľkou záťažou na ľudský organizmus a nie je vhodný pre každého.

O odpovede na otázky ako sa správne saunovať, sme požiadali MUDr. Janu Zápachovú, lekárku Kliniky liečebnej rehabilitácie Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

Ako dlho sa môže človek saunovať?

Jeden cyklus saunovania pozostáva zo zahrievacej fázy a následného ochladzovania, trvá 20 až 30 minút, pričom zahrievanie nesmie presiahnuť 15 minút.  Cyklus opakujeme 2 až 3 krát.  Na záver saunovania je vhodný odpočinok v tichej, tmavej miestnosti.

Je potrebné sa po saunovaní schladiť?

Schladenie sa po zahriatí organizmu, je neoddeliteľnou súčasťou saunovania. Kontrastný účinok tepla a chladu je tréningom termoregulácie, vedie k lepšej adaptabilite organizmu na tepelné zmeny. Je viacero spôsobov schladzovania, ako je sprchovanie, omývanie, ponor do ľadovej vody. Pri schladzovaní vynechávame hlavu, odporúča sa zhlboka dýchať. Saunovanie u zdravých ľudí je určené na otužovanie organizmu a prevenciu chorôb.

Prečo je dôležité piť počas procedúr dostatok tekutín?

V saune sa zvyšuje telesná teplota, potením vylúčime 500 až 1 500 ml potu. Pri nedostatočnom príjme tekutín môže dôjsť k dehydratácii a zníženiu krvného tlaku. Počas saunovania, vo fáze odpočinku je vhodné piť bylinkové čaje a čistú vodu.  

Môžu sa saunovať aj deti?

Sauna je vhodná pre deti od troch rokov, ktoré už vedia vyjadriť svoje pocity, povedať či je im to príjemné, alebo nie. Je potrebné na dieťa stále dohliadať a v prípade nepríjemných pocitov ukončiť saunovanie. Zahrievacia fáza u malých detí by nemala prekročiť 3 minúty, u starších 5 až 8minút, u detí nad 10 rokov 8 až 10 minút. Ochladzovanie by malo byť pozvoľné, vlažnou vodou, krátke. Vyhýbame sa pri tom hlave a zátylku. Deťom stačí absolvovať celý cyklus jeden krát.

Kto by sa vôbec nemal saunovať?

Saunovanie sa neodporúča ľuďom so závažným srdcovým ochorením, nedostatočne kontrolovaným tlakom krvi, epilepsiou, závažným ochorením obličiek, infekčným ochorením, horúčkovým ochorením, nedostatočne kontrolovanou cukrovkou, krvácavými stavmi,  po trombóze žíl, pri zníženej citlivosti na teplo a bolesť a tiež ľuďom, ktorí trpia klaustrofóbiou.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...