Vyhľadávanie:

"Ak môžem, pomôžem..."

"Ak môžem, pomôžem..."

Súčasťou dobrovoľníckych dní bude aj už tradičná Hutnícka kvapka krvi

Niekedy stačí tak málo. Možno viac odvahy. Alebo empatie? Iste, základom je stopercentné zdravie… Ľudia by o svojich pohnútkach, pre ktoré sa rozhodli prvýkrát darovať krv, mohli rozprávať celé príbehy. Raz to bolo pre príbuzného, ktorý bol po úraze v ohrození života, inokedy bezprostredná reakcia na výzvu Červeného kríža či pridanie sa ku kamarátom. No nech už bol dôvod hocijaký, väčšina z nich pri prvom odbere neostala. Práve naopak. O reprízy je stále záujem. Tak, ako napríklad zo strany Gabriely Sinčákovej z úseku Účtovanie a prenájom majetku, ktorá svoju premiéru na "transfúzke" zažila pred niekoľkými rokmi. A to práve počas Hutníckej kvapky krvi. Odhodlala sa a prišla. Na odberné lôžko v hematologicko-transfúziologickom oddelení šačianskej nemocnice v poliklinike vo Vstupnom areáli U. S. Steel Košice sa plánuje posadiť aj 18. mája tohto roku, počas Dní dobrovoľníkov U. S. Steel Košice. "Darovať krv je asi to najmenej, čo môžem urobiť, aby som pomohla ľuďom, ktorí to potrebujú. Nezávisí pri tom na veku, farbe pleti či viere. Mal by to byť môj ôsmy odber. Počas dní dobrovoľníkov sa určite zúčastním aj na nejakej brigáde, ako je to už u nás, v oddelení, tradíciou. Asi to bude zoologická záhrada," prezradila nám o svojich zámeroch viac.

Aj pravidelní darcovia a účastníci Hutníckej kvapky krvi Štefan Vojtko, vedúci oddelenia DPH z útvaru GM pre dane a Michal Tančák, špecialista Realizácie stavieb tvrdia, že na podujatí nebudú určite chýbať ani v tomto roku. Štefan Vojtko si termín konania Hutníckej kvapky krvi zisťoval ešte vo februári aj v redakcii. Bol pred ďalším darovaním krvi a chcel si overiť, či stihne dodržať trojmesačnú lehotu medzi jednotlivými odbermi. Stihne ju na deň presne. Aj on chce na druhý deň, 19. mája, dobrovoľne pomôcť niektorej z organizácií. Zatiaľ sa rozhoduje, ktorej. "Chodím takto už od roku 2008. Pravidelne. V piatok na krv a v sobotu na brigádu. Bude to už môj 52. odber. A prečo to robím? Lebo mám dobrý pocit z toho, keď môžem pomôcť. Moje heslo je - Ak môžem, pomôžem."

Personál "transfúzky" v poliklinike vo Vstupnom areáli U. S. Steel Košice na čele s primárkou Annamariou Bratkovou všetkých dobrovoľných darcov krvi rád privíta. Pripomíname, aj keď to už majú pravidelní darcovia v malíčku, že na odber treba prísť riadne odpočinutý. A pre nováčikov? Vedzte, že darcom môže byť zdravý človek od 18 do 60 rokov, s hmotnosťou minimálne 50 kilogramov, ktorý v poslednom mesiaci neužíval žiadne lieky a nemal teplotu nad 38 stupňov Celzia. Štrnásť hodín pred odberom sa vyvarujte fajčeniu, pitiu alkoholických nápojov i ťažkým mastným jedlám. Tesne pred ním konzumujte len ľahkú stravu - čaj, pečivo, med, džem, banán, teda bez tukov. Nebuďte úplne nalačno. Hutnícka kvapka krvi začína 18. mája 2012 o 6.30 ráno. Skúsenosti radia - k plynulému priebehu akcie prispejete, ak budete na odbery, ktoré potrvajú do 13.00 hodiny, prichádzať priebežne.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...