Vyhľadávanie:

Ako sme začínali (1)

Ako sme začínali (1)

S Jánom Cabanom o histórii olympiád železiarov

V roku 1991 sa začala písať nová éra športových aktivít zamestnancov železiarní. Pri jej zrode stál a doteraz stojí špecialista oddelenia mimomzdová motivácia Ján Caban. K športu má veľmi blízko, v rokoch 1976 až 1985 bol tajomníkom vtedajšej TJ VSŽ Košice. Na toto obdobie často spomína:

"Bolo to obdobie veľkých športových individualít, akými boli československí reprezentanti v našich oranžovo-čiernych farbách - atlét Jozef Plachý, športová gymnastka Katarína Šarišská, šachový veľmajster Ján Plachetka, hokejový brankár Jiří Holeček, hráči Bedřich Brunclík, Vincent Lukáč, ale aj Ján Šterbák, Vladimír Šándrik, či hádzanári Dušan Pituch, Vojtech Profant, Štefan Krešák a Jaroslav Papiernik, ktorí sa zúčastňovali aj na európskych šampionátoch. Bola to éra úspechov vo futbale, v ktorom sme mali prvoligové ambície, ale aj obdobie cyklistov, tenistov, krasokorčuliarov a ďalších športovcov iných oddielov. Po odchode z TJ VSŽ som sa venoval kontrolnej činnosti v telovýchovnom hnutí a bol som neustále v kontakte so športovými funkcionármi okresných výborov, oddielov a klubov v rámci Východoslovenského kraja. Po roku 1990 som sa do fabriky vrátil, konkrétne do spoločnosti VSŽ Industria. Tu v roku 1991 vznikla myšlienka zorganizovať športový deň pracovníkov Industrie. Naša spoločnosť mala v tom čase 24 menších spoločností od Medzilaboriec až po Štós a Tornaľu. V železiarňach boli Mostáreň, Zlievareň, Radiátorovňa, Rúrovňa, Mechanika a ďalšie. Rozhodli sme sa, že športový deň zorganizujeme po dovolenkovom období a po školských prázdninách v septembri, aby sa do športovania mohlo zapojiť čo najviac zamestnancov a ich rodinných príslušníkov."

Centrom športových súťaží sa stala Furča, kde sa v školských priestoroch a objektoch odohrali súťaže vo futbale a vo volejbale. V neďalekom lesoparku pri vodojeme smerom na Zelený dvor sa konali branné preteky, streľba zo vzduchovky a pre deti zábavné súťaže. Do športovania sa zapojilo 560 zamestnancov z desiatich spoločností Industrie.

Súťaže mali veľký ohlas najmä u bývalých ligových hráčov spod vysokej siete zo Sniny a futbalistov z Michaloviec, ktorí si v úvodnom ročníku odniesli ceny víťazov. Druhý ročník podujatia sa v roku 1992 uskutočnil pre veľký záujem počas víkendu v prvom októbrovom týždni. Pribudli ďalšie športy, ako nohejbal, kolky, stolný tenis a súťažilo sa už aj v iných školských objektoch v Košiciach. Do bojov o tituly v jednotlivých športoch sa vtedy zapojilo vyše šesťsto súťažiacich z 15 spoločností. Po prvý raz sa v bývalom Ferrocentre konal spoločenský večer s kultúrnym programom, v ktorom vystúpila dychovka zo Štósu a folklórny súbor z Vranova n/Topľou. Od tohto ročníka dostalo toto podujatie nový názov Športové hry Industrie.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...