Vyhľadávanie:

Ako sme začínali (3)

Ako sme začínali (3)

S Jánom Cabanom o histórii olympiád železiarov

Rok 2001 znamenal ďalšiu veľkú zmenu. Letná olympiáda sa konala pod patronátom vtedajšieho viceprezidenta pre ľudské zdroje a jej XI. ročník bol organizovaný spoločne pre zamestnancov VSŽ a U. S. Steel Košice. Pribudlo nové športové odvetvie softbal a v dňoch 8.-9. septembra spolu súťažilo 775 účastníkov z 33 spoločností. V malom futbale obájili prvenstvo z predchádzajúceho roka hráči z Istebného, pod vysokou sieťou u mužov kraľovali volejbalisti zo Žiaru nad Hronom a u žien hráčky z Marketingu a predaja VSŽ. Nohejbalisti z Oceliarne začali písať svoju slávnu éru pri nízkej sieti, veď v tomto športe dominujú až doteraz. Po prvý raz sa v Spoločenskom pavilóne konalo slávnostné vyhlasovanie výsledkov a odovzdávanie cien s veľkolepým ohňostrojom. Zimné olympiády akoby boli v tieni letných olympiád. Prečo? O tom hovorí Ján Caban:

"V roku 1993 sme zorganizovali zimné športové hry pracovníkov Industrie VSŽ. Keďže vleky a stravovacie zariadenia na Kojšovskej holi patrili pod správu tejto spoločnosti, išlo to hravo. Vyše tristo pretekárov, a vtedy aj ich rodinných príslušníkov bolo potrebné vyviesť autobusmi do Zlatej Idky, odtiaľ sedačkou prepraviť na Kojšovskú hoľu a všetkých, ktorí boli prihlásení na preteky v behu na lyžiach presunúť na štart pred chatu Erika. Preteky v obrovskom slalome detí i zamestnancov sa konali na lyžiarskom svahu vedľa čajovne Katka až po konečnú stanicu sedačkovej lanovky. Z víťazstiev sa tešili pretekári zo Štósu a z Kovostroja Dobšiná, víťazom v behu na lyžiach sa stal bývalý cyklistický reprezentant Slovenska a člen TJ VSŽ Miroslav Šróba, ktorý v tom čase pracoval vo Vihorlate Snina. Lenže postupne sa menili majetkovo právne vzťahy na Kojšovskej holi a tak sa zimné súťaže do roku 1996 nekonali.
Až vo februári v roku 1997 sme na Jahodnej zorganizovali pod patronátom prezidenta spoločnosti opäť lyžiarske preteky. Bol to I. ročník Zimných športových hier zamestnancov spoločností skupiny VSŽ. V obrovskom slalome vtedy štartovalo 136 mužov a žien. O rok neskôr sa v II. ročníku súťažilo už o Pohár prezidenta VSŽ v zjazdovom lyžovaní. Od tretieho ročníka v roku 1999 dostali zimné súťaže názov Zimná olympiáda. Okrem pretekov dospelých sme po prvý raz pripravili preteky v obrovskom slalome detí našich zamestnancov. Memoriál Jána Tichého, nášho bývalého zamestnanca VSŽ, ktorý bol nielen skvelým lyžiarom, reprezentantom, ale aj lyžiarskym nadšencom. Vďaka nemu a jeho spolupracovníkom vznikol a bol vybudovaný nový lyžiarsky areál na Kojšovskej holi. Od roku 2001 sa podobne ako letná aj zimná olympiáda konala s logom USSK. A práve vtedy sme aj pre najmenšie deti po prvý raz usporiadali na snehu Detský zimný karneval. Záujem o toto podujatie bol obrovský, veď sa na ňom zúčastnilo až tisíc účastníkov. V bohatom programe deti súťažili aj na svahu v pretekoch na lyžiach, saniach a boboch. Vrcholom karnevalu bolo nespútané diskotékové šantenie a súťaž masiek, do ktorej sa zapojilo vyše dvesto detí."

Nie každý rok však boli v zimných mesiacoch priaznivé snehové podmienky na organizovanie zimnej olympiády. V rokoch 1998 a 2002 sme museli z Jahodnej preteky v obrovskom slalome premiestniť do lyžiarskeho areálu Krompachy - Plejsy.

V roku 2007 nás nezachránili ani Plejsy, zimnú olympiádu sme museli kvôli nedostatku snehu odvolať.

(pokračovanie v budúcom čísle)

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...