Vyhľadávanie:

Ako zvládnuť energetickú krízu?

Ako zvládnuť energetickú krízu?

Pred Európskou úniou stojí rozhodnutie výrazného obmedzenia dovozu zemného plynu z Ruska a zároveň riešiť rekordné ceny energií. Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a obnoviteľných zdrojov energie (SAPI) ponúka niekoľko tipov, ako sa k týmto trendom môžu postaviť domácnosti, podniky a samosprávy.

Vojna na Ukrajine nás presvedčila, že na plyn z Ruska sa nemôžeme spoliehať. Ukazuje sa, že ani ďalšie alternatívy dovozu plynu nebudú v budúcnosti konečným riešením. Aj preto sa čoraz viac hovorí o možnostiach, ako nahradiť plyn obnoviteľnými zdrojmi.

Štátu sa oplatí podporiť transformáciu domácností
Napriek tomu, že ide pre domácnosti o pomerne nákladné investície, ich návratnosť je pri súčasných nákladoch za energie veľmi dobrá. Jednou z možností pri výrobe elektrickej energie je fotovoltika a pri vykurovaní tepelné čerpadlá.
Prvým krokov k energetickej transformácii domácnosti je obnova budovy. Ide o zateplenie, inštaláciu vzduchotechniky a ďalších technológií, ktoré spravia nehnuteľnosť energeticky efektívnou.
Z obnoviteľných zdrojov je v súčasnosti v domácnostiach najvyužívanejšia strešná fotovoltika, keďže vyrába elektrinu. Fotovoltika je výhodná pre domácnosti, kde je veľa spotrebičov a v ktorých bývajú ľudia, ktorí trávia väčšinu dňa doma, či už sú to dôchodcovia, ženy na materskej alebo pracujúci z domu. Fotovoltiku môžete využiť aj keď máte inteligentné spotrebiče s možnosťou odloženia štartu, ktoré sa zapnú v čase prebytku elektriny z fotovoltiky. Fotovoltika môže výrazne prispieť zníženiu nákladov, keď na kúrenie využívate elektrinu.
Okrem výroby elektrickej energie vieme slnečnú energiu využiť aj na ohrev. Návratnosť takejto investície je aktuálne okolo 6 rokov avšak s rastúcimi cenami elektriny a tepla sa bude výrazne skracovať.
Ďalším riešením v domácnostiach sa stávajú tepelné čerpadlá. Využívajú energiu z okolitého prostredia (voda, vzduch a zem), ktorú premieňajú na teplo. Dokážu plnohodnotne nahradiť plynové kotle. Pre svoj chod potrebujú len elektrickú energiu, ktorú dnes dokážu premieňať na teplo s účinnosťou až 1:4. Elektrickú energiu pritom môže pohodlne dodať fotovoltika.
Domácnosti nemusia znášať celú finančnú ťarchu inštalácie fotovoltiky, solárnych kolektorov či tepelných čerpadiel. K dispozícií je možnosť príspevku cez rôzne štátne podporné programy ako je Zelená domácnostiam alebo Štátny fond rozvoja bývania. Na Slovensku chýba sieť kontaktných bodov, kde by sme sa mohli o všetkých možnostiach podpory dozvedieť na jednom mieste. Aktuálne je možné získať množstvo informácií od Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry.

Najviac zasiahnuté budú podniky
Ide najmä o podniky, ktoré prekročia hranicu 30 MWh. Tie nemajú nárok na regulované ceny elektriny a pre takéto subjekty sú súčasné trhové ceny elektriny neudržateľné a môžu byť až likvidačné. To by významným spôsobom ohrozilo ekonomiku celej krajiny.
Z dlhodobého hľadiska pre obzvlášť energeticky náročné podniky je alternatíva výroby elektrickej energie v podobe obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Využívanie vlastného zdroja energie prináša podnikom v západnej Európe energetickú bezpečnosť a cenovú stabilitu.
Spracovanie energetického auditu je prvým krokom pre ďalšie rozhodnutia. V súčasnom legislatívnom prostredí je pre firmy najvýhodnejšie využiť koncept Lokálneho zdroja. Ide o vlastnú elektráreň, ktorá vyrába elektrickú energiu pre spotrebu v mieste výroby. Výhodou je, že lokálny zdroj je prednostne a bezplatne pripojený do siete, kam môže odovzdávať prípadné vzniknuté prebytky. Prevádzkovateľ lokálneho zdroja je oslobodený od platby za TPS (Tarifu za prevádzkovanie systému).
Druhou možnosťou je využitie Dlhodobých zmlúv na nákup elektriny (PPA). Ide o nákup elektriny priamo medzi výrobcom a spotrebiteľom. Táto možnosť je zaujímavá pre podniky, ktoré chcú ušetriť na elektrine, ale aj pre tie, ktoré potrebujú dekarbonizovať výrobu a reagovať tak na zvyšovanie cien za emisné povolenky. Podniky získajú cenovú predvídateľnosť a stabilitu – dlhodobo zazmluvnená pevná cena za odber elektriny eliminuje riziko výkyvov cien na trhu, čo je aktuálny problém.
PPA sa využívajú naplno v krajinách, kde je veľké zastúpenie OZE. V susednej Českej republike sa už prvé PPA rozbiehajú a v Poľsku už niekoľko rokov stabilne narastá ich počet. Projekt PPA môže vzniknúť bez štátnej podpory. V súčasnom slovenskom legislatívnom prostredí je najjednoduchšie zrealizovateľný model PPA zmluvy, kedy externý subjekt (dodávateľ fotovoltického zariadenia) nainštaluje na svoje výdavky fotovoltiku, pričom bude zazmluvnený objem elektriny za dohodnutú cenu na dohodnutý počet rokov. Dodávateľ zodpovedá za prevádzku.
Ak má podnik záujem investovať do zelených riešení, no z finančného hľadiska potrebuje podporu, ktorú nevie umožniť štát alebo európske fondy, môže sa obrátiť na banky. Mnohé z nich dnes už majú vo svojom portfóliu financovanie zelených projektov.

Zdroj: euractiv.sk
Foto: Inštalácia fotovoltických panelov na strechách výrobných hál a skladov. (EPA-EFE/Justin Lane)

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...