Vyhľadávanie:

Alica Mašlejová získala Cenu za vedu a techniku v kategórii Popularizátor vedy

Alica Mašlejová získala Cenu za vedu a techniku v kategórii Popularizátor vedy

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR udeľuje každý rok svoje najvyššie ocenenia v oblasti vedy a techniky, aby podporilo jej rozvoj a ocenilo mimoriadne výsledky v tejto oblasti. Vo štvrtok 8. novembra na galavečere, ktorý bol vyvrcholením Týždňa vedy a techniky 2018, prevzala ocenenie v kategórii Popularizátor vedy odborníčka v oblasti hutníctva kovov, riaditeľka Metalografie a analýzy porúch Výskumu a vývoja USSE doc. Ing. Alica Mašlejová, CSc.

„Je dôležité, že sa do povedomia dostáva aplikovaný výskum, pretože je to priama nadväznosť na prax,“ povedala v reakcii na udelenie Ceny za vedu a techniku Alica Mašlejová. „My sme spojivo medzi základným výskumom a praxou, ktoré sa zvyčajne opomínalo, vrátane financovania. Teraz sa aj od nás žiada priamy výstup – nový výrobok, nová oceľ. Deti, ktoré k nám chodia v rámci duálneho vzdelávania u nás vidia, ako sa vedecké výsledky priamo aplikujú vo výrobe. Je to menej teoretické, ale o to zaujímavejšie. Dlhé roky spolupracujeme s odbornou školou v Šaci, chodia k nám študenti z univerzít, majú u nás témy diplomoviek, bakalárskych i doktorandských prác. Spoliehajú sa na naše prístrojové vybavenie, ale aj na naše odborné usmerňovanie. Vždy sme boli naladení pomáhať mladým. Niekedy to nie je pohodlné, lebo je to práca navyše, ale prináša oživenie. Každé leto sú u nás brigádnici, stážisti. Radujeme sa z toho a veríme, že to v mladých niečo zanechá. Mám také dedičstvo. Predo mnou tu boli Jožko Bilý, Andrej Leško, a tí mi nechali odkaz. Musím sa ho držať, aby metalografia bola na vysokej úrovni, aby tu boli dobré vzťahy, aby o nás vedeli. Aj preto sa zapájame do rôznych aktivít, či je to ženská sieť Women´s Network U. S. Steel Košice, Family safety day, dobrovoľnícke akcie, organizovanie aktivít pre druhých.“

Cenu za vedu a techniku získala Alica Mašlejová za dlhoročnú spoluprácu a odbornú podporu študentov vysokých škôl v oblasti hutníctva kovov a za popularizáciu duálneho vzdelávania. Doma i v zahraničí je známa ako predstaviteľka aplikovaného priemyselného výskumu. Venuje sa najmä teórii spekania jemnozrnných železorudných materiálov a využitiu biomasy v hutníctve. Pravidelne sa zúčastňuje na odborných konferenciách a seminároch, publikuje s mladými vedcami a podporuje ich v samostatných inovatívnych snahách. Pre Európsku komisiu pracuje v oblasti „Aglomerácia a vysokopecná výroba“ ako jeden z vybraných jedenástich európskych expertov. Posudzuje jednotlivé etapy riešenia projektov v rámci programov Research Fund for Coal and Steel (RFCS) a Horizont 2020.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...