Vyhľadávanie:

Ani na Vianoce nebudú všetky rodiny spolu

Ani na Vianoce nebudú všetky rodiny spolu

V našom doškoľovacom zariadení v Medzeve, kde našli útočisko ukrajinskí utečenci, začali s prípravami na Vianoce začiatkom decembra, keď bolo jasné, že nikto z nich na sviatky domov neodíde. Sme tu z rôznych oblastí, z Luhanska, Donecka, Charkovskej, Dnepropetrovskej oblasti,“ hovorí Elena a dodáva: „Zima na Ukrajine bude krutá, problémy s elektrinou, kúrením... Niektorí z nás sa nemajú kam vrátiť aj preto, že ich domy už neexistujú.“

Vianoce budú iné a určite aj smutné.  Budú to prvé Vianoce mimo domova, v cudzine. Zamestnanci doškoľovacieho zariadenia robia všetko preto, aby im nadchádzajúce dni spríjemnili.  Už na začiatku decembra ozdobili priestory jedálne malým vianočným stromčekom a 24. decembra pribudne aj sviatočná dekorácia stolov.

O výzdobu sa stará Janka Bibenová.

Vianočné girlandy, gule a dekorácie v exteriéri zariadenia inštalovala Inga Pisková.

Termíny vianočných sviatkov sa od tých našich líšia.  Pravoslávni veriaci majú Štedrý večer 6. januára. Tí ortodoxní držia pôst už od 27. novembra. Na slávnostne prestretých stoloch prevláda boršč, ryby, pohánková kaša, tatarčané pirohy, ovocie, sladkosti.

„S prípravou na Vianoce sme začali už na Ondreja, keď som im porozprávala o našich tradíciách, ktoré sa spájajú s konkrétnymi dňami. Učíme ich spievať Tichú noc. Všetci absolvujú hodiny slovenčiny a tak si vedia prečítať text tejto piesne aj mu porozumieť. Deti navštívil Mikuláš a priniesol im darčeky.  Samozrejme, zaspievali a zarecitovali pesničky a básničky, ktoré sa naučili“ vymenúva prípravu na sviatky Mária Šmídová, psychologička  z Integračného centra Gréckokatolíckej eparchiálnej charity, ktorá do Medzeva chodí pravidelne.

Stretnutí s ňou sa zúčastňujú všetci, okrem detí, ak je to počas vyučovania a občas chýbajú aj dvaja, ktorí si v Medzeve našli prácu – v strojárskej firme a pri opatrovaní seniorov. Aktuálne žije v zariadení 9 detí, 7 sa učí on-line, jeden chlapček chodí do 4. ročníka na základnú školu a jedno dievčatko do škôlky v Medzeve.

Keď som sa opýtala na ďalšie rozdiely medzi Vianocami u nás a na Ukrajine, rozprúdila sa veľmi živá diskusia. Je to totiž podobné ako u nás – v každom kraji, meste, či rodine sa dodržiavajú trocha iné tradície, na stoloch sú iné dobroty. Niekto varí kapustnicu s klobásou, iný bez, niekto k šalátu podáva rybu a niekto rezne...

Väčšina týchto našich klientov by veľmi rada zažila naše typické Vianoce. Budú spievať tradičné slovenské koledy, 24. decembra budú mať na večeru kapustnicu, rybu a šalát,“ hovorí Mária Šmídová.

A potom, na pravoslávne Vianoce, sa bude podávať tradičná ukrajinská večera. V kuchyni a jedálni sa vystriedajú cez sviatky všetci zamestnanci, ktorí budú počas Vianoc pracovať vôbec po prvý raz. Dobroty bude preto určite pripravovať aj Zuzka Pribelová.

V doškoľovacom zariadení v Medzeve budú dvakrát vítať aj Nový rok. Prvý raz po polnoci 31. decembra a druhý raz, podľa pravoslávneho kalendára, to bude 13. januára. So starým rokom sa rozlúčia jednoducho, na spoločnej večeri, ktorá bude podobná ako tá štedrovečerná.

Nový rok bude snáď lepší, veria v to všetci. Už aby sa to celé skončilo, aby sa mohli vrátiť, byť znova so svojimi blízkymi. V tejto neľahkej dobe majú utečenci, ktorých sme prichýlili v Medzeve vlastne šťastie. Na tomto sa zhodli všetci. Majú strechu nad hlavou, teplé jedlo a vľúdnu starostlivosť.

 

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...