Vyhľadávanie:

Ani vetrisko neodvial šľachetnú myšlienku

Ani vetrisko neodvial šľachetnú myšlienku

Železiari venovali do zbierky Dňa narcisov 5450 eur

Žlté narcisy zažiarili na vetrovkách a kabátoch hutníkov vo štvrtok 11. apríla. Spoločnosť U. S. Steel Košice sa opäť zapojila do celonárodnej zbierky Ligy proti rakovine. Deň narcisov sa na Slovensku uskutočnil už po dvadsiaty tretí raz, aby priniesol problematiku nádorových ochorení bližšie k ľuďom a podnietil ich k spolupatričnosti a solidarite s onkologickými pacientmi. Spolu s aktivistkami Ligy proti rakovine aj dobrovoľčky z radov našich kolegýň stáli s pokladničkami na viacerých miestach vo fabrike. Vďaka dobrovoľným príspevkom sa podarilo vyzbierať 5450 eur, čo je o 350 eur viac, ako vlani. Výnos z Dňa narcisov prerozdelí Liga proti rakovine do medicínskych a výskumných projektov, poskytovania zdravotníckych služieb a hospicovej či psychosociálnej starostlivosti o onkologických pacientov a ich rodiny, aj do vzdelávania a osvety.

Keď sa aktivistky z Ligy proti rakovine Eva Bokšaiová, Katarína Töröková, Marika Karabiňošová, Júlia Tamašová, Janka Ferenčuhová, Ľudmila Csörgoszová a Slávka Frementitisová zobudili do zachmúreného chladného rána, vytiahli hrubšie vetrovky a pribalili svetre navyše. Vedeli, že ich služba bude náročnejšia. Podobne urobili i železiarenské dobrovoľčky Betka Tiszová, Viera Hvozdíková, Zina Kromková, Katka DittelováKatka Vojaček. Spolu s nimi aj manželky viceprezidentov Mária Kiraľvargová a Viera Novosadová, ktoré oslovovali zamestnancov hneď zrána v hlavnej administratívnej budove. Našťastie, ani najsilnejší vietor neodvial žlté narcisy, ale ani priazeň oceliarov, ktorí sa pri príchode na pracovnú zmenu i pri jej striedaní pristavovali pri pokladničkách. 

Celá skupinka mladých mužov sa za turniketmi v bráne číslo 2 vybrala k dobrovoľčkam. Vytiahli z vrecka drobné a pridali do škatuliek. „Čím ma zbierka oslovila? Hoci nemám takýto problém v rodine, viem si predstaviť, ako sa ľudia s rakovinou musia cítiť. V dnešnej dobe im veľmi nepomáhame. Preto ak môžem, urobím to aspoň takýmto spôsobom, aspoň troškou,“ povedal za všetkých Tomáš, študent hutníctva zo Strednej odbornej školy v Košiciach - Šaci.

Jozef z Oceliarne prispieva Lige proti rakovine pravidelne, každý rok. „Fandím takej zbierke a poznám aj ľudí, ktorí s chorobou bojujú. Naše príspevky im určite môžu pomôcť. Keď budem zdravý a budem tu pracovať, samozrejme že sa pridám aj o rok.“

„Prispievam pravidelne, snažím sa. Chvalabohu, nepoznám nikoho blízkeho s touto chorobou a dúfam, že sa to ani nikdy nestane,“ poznamenal Marek, ktorý pracuje v kotolni Teplárne.

Peter a Július, zamestnanci Správy a údržby budov, so žltými narcismi na sakách svorne konštatovali, že zbierku podporujú každý rok, pretože ju považujú za šľachetnú. „Treba pomôcť, keď sa dá. Keď každý pomôže, bude aj nejaký výsledok. Rakovina je stále strašiak. O každej chorobe by sa malo rozprávať, robiť väčšia osveta, aby človek vedel, čomu sa má vyhýbať, na akú prevenciu sa zamerať, aby si vedel dopredu svoj stav zanalyzovať,“ hovoria. Chodia na prehliadky od zamestnávateľa, ale aj na ďalšie, z vlastnej iniciatívy. „Ako darca krvi mám kontrolu navyše,“ usmeje sa Peter. „Ja nemám problém ísť na prehliadku z vlastného záujmu. Je to veľmi dôležité,“ pridáva sa Július.

„Zbierku Deň narcisov podporujem pravidelne. Zo začiatku som nemala osobný dôvod, teraz už mám, ale beriem to úplne normálne. Týmto ľuďom treba pomáhať. Liga proti rakovine robí konkrétne veci. A ak stojí na čele taká osobnosť ako je pani Eva Sirácka, tak to má ďalší rozmer,“ vyznáva sa dôchodkyňa Eva, ktorá dlhé roky pracovala na ľudských zdrojoch. „Má to zmysel. Obdivujem aj ženy – dobrovoľníčky, že tu prídu aj v takomto počasí. Ráno som rozmýšľala, lebo som ich nevidela, že cestou na obed zoberiem peňaženku a uvidím, aká partia tu bude,“ dodala, keď prispela do kasičky a srdečne sa zvítala s bývalými kolegyňami, ktoré v úlohe dobrovoľčok oslovovali ľudí pred jedálňou vo vstupnom areáli.

Podľa aktuálnej informácie Ligy proti rakovine celkový výnos zbierky predstavuje v Košiciach a okolí sumu 66 024 eur. Bude použitý na služby a aktivity v prospech onkologických pacientov, na podporu medicínskych, výskumných, ako aj vzdelávacích a informačných projektov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...