Vyhľadávanie:

Behu holduje iba tri roky

Behu holduje iba tri roky



Cvičiteľ turistiky Miroslav Greško sa rozhodol venovať rekreačnému behu tesne pred šesťdesiatkou

Blíži sa ďalší ročník Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. O tom, že beh je stále populárnejší a venujú sa mu ľudia v každom veku, svedčí aj ohromná, takmer jedenásťtisícová masa prihlásených bežcov v deviatich disciplínach, ktorí sa v nedeľu 4. októbra 2015 postavia na štart. Jedným z nich je aj 61-ročný technológ spoľahlivosti elektroúdržby VN a VVN závodu Energetika Miroslav Greško. Nepatrí k vychýreným bežcom, veď len po piatykrát v živote sa postaví na štart polmaratónu. "Nebol to beh, ktorý ma prilákal k športovaniu, ale keď som nastúpil pracovať do VSŽ ešte v roku 1972 ako elektrikár v reléovej službe na Energetike, hneď ma priatelia zo zväzáckej organizácie pozvali na turistický výlet do Tatier," rozhovoril sa. "Zapáčilo sa mi to a týždeň čo týždeň sme sa potom stretávali v klubovni turistického oddielu TJ VSŽ v ubytovni Kohal, kde som sa postupne zoznámil s aktívnymi turistami, akými boli Marián Konečný, Giovanni Columby, Hugo Přibyl, Milan Mišura či Pavol Kuzevič. V začiatkoch ma najviac bavila pešia i vysokohorská turistika, neskôr cykloturistika. Z nej mám najkrajšie spomienky na mesačné turné po Škandinávii, kde som so skupinou cykloturistov absolvoval v roku 1981 náročné trasy v Nórsku, Fínsku a Švédsku. Na bicykloch sa nám podarilo dostať až na najvyššiu horu Galdhopiggen vysokú 2 468 metrov. Vo Švédsku som bol aj v zime roku 1983, a to na 85,8-kilometrovom behu s názvom WasaLoppet z Berga do Mora."

Vďaka zimnej turistike bol pätnásťkrát na štarte Bielej stopy v Kremnici a zúčastnil sa ďalších mnohých zimných behov na Slovensku. Ako cvičiteľ pešej, vysokohorskej i cykloturistiky, aj ako tréner v behu na lyžiach, bol v minulosti spoluorganizátorom rôznych turistických akcií v rámci závodu. Až nedávno, konkrétne pred tromi rokmi, sa rozhodol, že to skúsi s rekreačným behom. "Nechcem sa naplno venovať tomuto športu, lebo to zaberá veľa času, ale najprv som si skúsil otestovať kondíciu a vytrvalosť. Spočiatku to boli kratšie trate, neskôr som si pridával kilometre a dnes mám za sebou už štyri polmaratóny. Jednak som trochu schudol a potom beh mi dáva viac energie do života. Cítim sa lepšie, preto ho odporúčam každému aj v pokročilom veku. Kto sa zdravotne cíti fit, nech si skúsi zabehnúť dva, tri aj päť kilometrov. Možno sa mu to zapáči ako mne," ozrejmil svoje začiatky s behom a dodal: "Ani som si nemyslel, že po šesťdesiatke sa dožijem nejakej medaily. O to viac ma potešila informácia v cieli behu na 10 km v rámci našich letných športových hier, že som skončil druhý. Samozrejme, že iba v kategórii mužov nad 60 rokov, za čo mi patrila strieborná medaila. Tak trochu som to cítil, pretože výsledný čas 42:05 min. sa mi zdal na moje pomery v ťažkých poveternostných podmienkach veľmi dobrý. Teším sa na polmaratón v rámci MMM, na tú úžasnú atmosféru na trati v uliciach mesta. Mojim cieľom je dobehnúť pod 1:40 min. Nuž, držte mi palce..."


Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...