Vyhľadávanie:

Bez vody niet života

Bez vody niet života

S prázdnym žalúdkom vydrží človek aj niekoľko týždňov. Ale bez vody? Záleží od viacerých faktorov, ale vraj len niekoľko dní. Vedeli ste, že každý človek počas svojho života podľa odhadu vypije približne štyridsať tisíc litrov tekutín? A tiež to, že voda plní v našom organizme množstvo významných funkcií, že každá chemická reakcia, ktorá sa v tele udeje, sa odohráva vo vodnom prostredí?

Význam a dôležitosť vody približuje Michal Ihnatko, riaditeľ pre pracovnú zdravotnú službu U. S. Steel Košice:

Voda tvorí približne dve tretiny telesnej hmotnosti človeka. Kvalita prijímaných tekutín a ich optimálne množstvo sú hlavným predpokladom pre zachovanie zdravia, duševnej pohody, ale aj pracovnej výkonnosti. Často sa uvádza, že denný prijem vody (tekutín) by mal byť najmenej 2 až 3 litre, ba dokonca i viac. Treba však uviesť, že potreba tekutín je individuálna záležitosť, ktorá záleží na množstve faktorov - veku a pohlaví, telesnej hmotnosti, zdravotnom stave človeka, jeho telesnej aktivite, teplote a vlhkosti prostredia vrátane prúdenia vzduchu, oblečenia atď. Každý človek má svoju optimálnu potrebu tekutín, ktorá sa mení v čase. Môže sa pohybovať od množstva menšieho ako jeden liter za deň u človeka so sedavým zamestnaním až po niekoľko litrov u človeka, ktorý fyzicky intenzívne pracuje.

Piť treba začať hneď ráno v dávke aspoň pol litra a potom priebežne počas dňa v malých dávkach. Nie je dobré piť naraz a veľa, napríklad len raz, dvakrát denne, potom môžu vzniknúť žalúdočné ťažkosti. Človek, ktorý nestráca veľa potu, nepotrebuje piť minerálky. Mal by dávať prednosť naturálnym vodám. Na druhej strane, športovci a ťažko pracujúci musia zvýšiť príjem tekutín a zároveň minerálov, ktoré zvýšenou námahou vypotili. Inak im hrozia kŕče a zdravotné problémy z ich nedostatku. Vo všeobecnosti je vhodné minerálne vody pri pitnom režime striedať.

Minerálne vody s vyšším obsahom sodíka sú vhodné najmä počas letných horúčav, pri športovaní alebo pri pobyte v saune, kde možno očakávať jeho vyššie straty potením. Osoby s vysokým krvným tlakom by mali piť tekutiny s menším obsahom solí. Napríklad určité vody dostupné v obchodnej sieti obsahujú v jednom litri 6 miligramov sodíka, avšak iná obsahuje až 3 760 mg/l a takýto nápoj, samozrejme, už nie je vhodný pre hypertonikov.

Pri cukrovke by mal každý diabetik poznať obsah cukru v nápoji a zariadiť sa podľa toho, mal by obmedzovať príjem väčšieho množstva perlivých vôd, a ak má vysoký krvný tlak, treba primerane regulovať príjem minerálov. Ľudia, ktorí majú nižší krvný tlak si musia dávať pozor na dostatočný príjem tekutín a soli. Je to samozrejme dôležité najmä v lete, keď môžu mať veľké straty tekutín pri potení a sú viac vystavení kolapsom z tepla. Taktiež sú viac ohrození kolapsom z ďalšieho poklesu tlaku aj pri iných stavoch spojených so stratami tekutín a solí. Napríklad pri hnačkovitých ochoreniach, horúčkach a podobne. V takýchto prípadoch je potrebný ešte intenzívnejší pitný režim než u ľudí s normálnym krvným tlakom.

Pitný režim pri liečbe rôznych ochorení má svoje špecifiká. Raz je potrebné zvýšiť, inokedy zasa naopak znížiť celkový príjem tekutín. Niekedy sa môžu určité nápoje využívať pri podpornej liečbe, no niektoré môžu byť pri konkrétnom ochorení zakázané. Preto je dôležité pri ochoreniach a užívaní liekov poradiť sa s ošetrujúcim lekárom.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...