Vyhľadávanie:

Bežecká elita i rodiny s deťmi

Bežecká elita i rodiny s deťmi

Na 95. ročník maratónskeho behu dohliadne aj bronzový zakladateľ Bukovský

V nedeľu 7. októbra odštartuje v centre Košíc v poradí 95. ročník Medzinárodného maratónu mieru. Hoci ostávajú ešte tri týždne, organizátori už teraz hlásia, že 13 tisíc účastníckych miest vo všetkých kategóriách a sprievodných disciplínach bude naplnených. Podľa online registrácie bolo k 7. septembru prihlásených 11 822 záujemcov. Štart hlavnej disciplíny je o 9. hodine, vybehne na ňu zatiaľ 2076 vytrvalcov, na polmaratónsku trať 4587 bežcov. Tradične veľký záujem je o minimaratón U. S. Steel Family Run, ktorý odštartuje po hlavných kategóriách.

Predzvesťou aktuálneho ročníka bude už v piatok 14. septembra o 16. hodine milá slávnosť. V tesnej blízkosti slávnej sochy Maratónca pribudne bronzová busta zakladateľa košického behu Vojtecha Bukovského, ktorého inšpiroval vytrvalostný beh v roku 1924 na olympiáde v Paríži. Po rokoch úsilia o dobudovanie celého areálu za pomoci verejnej zbierky sa podarilo dokončiť bustu, ktorá patrí k posledným dielam sochára Arpáda Račka, autora Maratónca, ale aj ďalších významných plastík v meste.

„Už od otvorenia registračného portálu MMM 2018 bol zrejmý trend ďalšieho zvyšovania záujmu o účasť, ktorý je podporovaný i viacerými aktivitami a kampaňami. Celkový počet registrovaných účastníkov však neporastie neobmedzene. Vlani ich bolo 13 053  a pre rok 2018 možno jeho posunutie smerom nahor očakávať z bezpečnostných a kapacitných dôvodov iba v stovkách,“ hovorí riaditeľ MMM Branislav Koniar.

Trať MMM má obnovený certifikát podľa predpisov IAAF a AIMS. V Košiciach si v tejto neobvyklej profesii svoju kvalifikáciu postupne zvyšuje hneď niekoľko meračov, ktorí tak budú  pripravení poskytovať svoje služby tak na Slovensku, ako aj v zahraničí. „Darí sa im to vďaka skúsenostiam držiteľa najvyššej licencie AIMS Emila Ruska,“ konštatuje B. Koniar. Maratónska trať sa od roku 1924 zásadným spôsobom menila deväťkrát. Vždy však platilo, že musela byť precízne premeraná na predpísaných 42 km a 195 m.

V projekte Po stopách maratónskych legiend sa v roku 2018 dostane pocty Švédovi Göstovi Leanderssonovi, ktorého sté narodeniny sme si pripomenuli v apríli. Spolu s Belgičanom Aurlom Vandendriesschem je jediným atlétom, ktorému sa podarilo vyhrať v Košiciach aj v Bostone, teda na dvoch najstarších maratónoch sveta. Od prvého z jeho dvoch triumfov v Košiciach uplynie na jeseň 70 rokov.

Aj v roku 2018 sa podujatie opiera o spoluprácu a finančnú podporu U. S. Steel Košice v pozícii generálneho partnera. Charitatívny program MMM Bež so srdcom, pripravovaný v spolupráci s Karpatskou nadáciou, pomôže v tomto roku vybraným projektom a inštitúciám. V programe Vybehaj to s Matejom sa budete môcť stretnúť s olympijským víťazom Matejom Tóthom na trati behu v nedeľu, ale aj na priateľskom stretnutí a spoločnej aktivite už vsobotu 6. októbra. Podrobnosti o sprievodných programoch nájdete na webovej stránke www.kosicemarathon.com

Počet členov prestížneho Diamantového klubu MMM sa po vlaňajšom uzatvorení výsledkových listín zvýšil na 53. Pribudli ďalší štyria bežci, ktorí majú na svojom konte aspoň 25 úspešne absolvovaných štartov na MMM: Vladimír Balog, Mikuláš Dzurinda, Ľubomír Kiš a Jaroslav Pavlacký. Doteraz najviac cieľových časov, až 41, si na MMM zapísal Peter Polák. Pevné miesto v ňom majú aj železiari: Jozef Sciranko, Tibor Tisza, Ján Strömpl, Boris Hlavňa, Pavol Brandis, Jozef Vrábeľ, Pavol Obraz, Milan Furín, Alžbeta Tiszová, Peter Buc, Andrej Guľvaš a Jaroslav Horný.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...