Vyhľadávanie:

Ako predísť sezónnym infekciám dýchacích ciest alebo ich liečiť

Ako predísť sezónnym infekciám dýchacích ciest alebo ich liečiť

O prevencii s odborníkmi Nemocnice Košice - Šaca

Prichádzajúce jesenné a zimné obdobie predpovedá nástup sezónnych infekcií dýchacích ciest. Prejavujú sa vodnatým výtokom z nosa, kýchaním, škriabaním a bolesťou v hrdle, zvýšenou teplotou až horúčkou a celkovou malátnosťou, či únavou. Spôsobujú ich predovšetkým vírusy a zničiť ich dokáže náš imunitný systém, pokiaľ funguje správne. Pri ťažkom priebehu sa používajú špeciálne lieky, tzv. antivirotiká. Skôr minoritnou je infekcia vyvolaná prítomnosťou baktérií, vtedy môže byť potrebná antibiotická liečba.

PREVENCIA INFEKCIÍ DÝCHACÍCH CIEST

Zodpovedným správaním a dodržiavaním určitých opatrení môžeme výrazne znížiť výskyt a šírenie týchto sezónnych ochorení. Základom prevencie je dobre pracujúci imunitný systém, ktorý v boji s patogénom potrebuje dodávanie kvalitných živín, vrátane tekutín bez obsahu cukrov a umelých sladidiel. Nezabúdajme na dostatočne dlhý spánok, lebo spánok kratší ako 6 hodín denne niekoľkonásobne zvyšuje riziko, že ochorieme. Za zníženie vnímavosti a účinnosti imunitného systému je zodpovedný taktiež stres, netreba preto zabudnúť aj na duševnú hygienu a dopriať si aspoň pol hodinku oddychu denne. Čo sa týka výživových doplnkov, ich užívanie u zdravého človeka je bezvýznamné. Ak sa však nachádzame v permanentnom strese alebo v spoločnosti, kde vypukla infekcia, je vhodné krátkodobo užívať zinok a vitamín C v tabletkovej forme.

Rozhodujúce je prispôsobiť oblečenie aktuálnemu počasiu, lebo vírusy majú radi studené nosy. Nosová sliznica je v chlade menej prekrvená, zložky imunitného systému nedokážu za takých podmienok pracovať a mikroorganizmy, ktoré sa dostanú do nášho tela cez nos, majú voľnú cestu na osídlenie. Obliekajme sa preto po vrstvách. Nezabudnime tiež na známu skutočnosť, že v teple majú byť predovšetkým nohy, krk a hlava.

ČO ROBIŤ, AK SOM OCHOREL?

Predzvesť choroby pozná každý z nás. Už pri podozrení, že „na nás niečo lezie“, je potrebné okamžite podporiť imunitu. V tomto štádiu predchorobia je vhodný teplý až horúci kúpeľ (pokiaľ nám je príjemný). Ale pozor, ak trpíte srdcovocievnym ochorením, horúcemu kúpeľu sa vyhnite.

Ak sa ochorenie predsa len rozvinulo, je dôležité ostať pár dní doma. Urýchlime tým vlastné uzdravenie a zabránime šíreniu  nákazy. Kvapôčky, ktoré pri kašli, kýchaní a rozprávaní vznikajú, sú častice zo slín, hlienu a choroboplodných zárodkov.  Je potrebné zabrániť ich šíreniu do okolia, preto treba kýchať a kašlať do vreckovky. Dlaň pred ústa je jednoznačne zlá rada, pretože prostredníctvom rúk prenášame mikroorganizmy ďalej.  Ak nie je poruke vreckovka, treba vymeniť dlaň za predlaktie. Použité vreckovky treba likvidovať, nepatria na pracovný stôl a nemali by sa povaľovať ani doma na gauči. Keďže kvapôčky  okrem kýchania neletia príliš ďaleko, oplatí sa držať si od druhých odstup – aspoň polmetrový a chrániť sa tak pred nakazením. Nepodávať si s ľuďmi ruky a nebozkávať sa. Najlepšou ochranou pred nakazením je dôkladné a pravidelné umývanie rúk mydlom. Myslieť na to treba predovšetkým pred jedením.

Pri rozvinutom ochorení je nutné dopĺňať tekutiny vo forme nesladených čajov, najlepší je čerstvý koreň ďumbiera a sušené šípky, ktoré obsahujú predovšetkým vitamín C. Môžeme tiež užívať čaj z pŕhľavy dvojdomej. Čaj sa lúhuje max. 3 minúty a dochutíme ho medom, ktorý má taktiež schopnosť „nakopnúť“ imunitu. Krátkodobo môžeme užiť prípravky s echinaceou, nie však dlhšie ako 14 dní alebo Kaloba - 3x30 kvapiek.

Pokiaľ nás trápi horúčka, nepodávajme žiadne lieky na zníženie teploty, pretože horúčkou telo bojuje proti chorobe. Lieky proti horúčke, antipyretiká, podávame vtedy,  ak teplota vystúpi u dospelého nad 38,5 – 39 stupňov Celzia.

Pri bolesti hrdla, kašli a výtoku z nosa pomôže celý rad byliniek. Materina dúška a prvosienka jarná  sú dobré na vykašliavanie hustého hlienu, na kloktanie bolestivého hrdla čaj z repíka. Na podporu očisty dýchacieho systému pri výtoku z nosa sa zavďačí inhalovanie éterických olejov borovice prímorskej, yzopu lekárskeho a proti upchatému nosu sú okrem výplachov nosa slanou vodou vhodné mäta a eukalyptus. Krátkodobo na liečbu upchatého nosa použijeme celý rad voľnopredajných nosových sprejov, ktoré vám odporučí každý lekárnik. Nepoužívame ich však dlhšie ako 14 dní. Na potlačenie dávivého a dráždivého kašľa je vhodné pripraviť si studený výluh zo slezu, alebo z ibišteka.

x x x

Pri nachladení nepodliehajme panike. Ide o veľmi časté a bežné ochorenie a pomocou spomenutých tipov a rád ho zvládneme i bez pomoci lekára. Avšak pomoc lekára je nevyhnutné vyhľadať vtedy, ak príznaky neustupujú ani po týždni alebo sa pri pretrvávajúcej horúčke zhoršujú. Pre konzultácie, rady a pomoc stačí vyhľadať lekárnika, ktorý zhodnotí, či je potrebné navštíviť lekára.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...