Vyhľadávanie:

Bohatší o nové skúsenosti

Bohatší o nové skúsenosti

V Medzeve sa konal aj premiérový ročník fotografického plenéra USSK

Posledný prázdninový týždeň v Medzeve nepatril iba talentovaným výtvarníkom z radov hutníkov, ale aj železiarom, ktorí sa radi pozerajú na svet cez hľadáčik fotoaparátu. Od 27. do 30. augusta sa v miestnom doškoľovacom stredisku paralelne konal aj historicky prvý fotografický plenér organizovaný našou firmou. Skupinu hutníkov, vybraných na základe ukážok vlastnej tvorby, tvorili Blanka Vargová, Helena Krattingerová, Miroslav Silváši, Radovan Kobularčík a autor textu. Päticu dopĺňali manželka prezidenta USSK Kathie Babcoková a lektor Igor Tymczák.

Ako jeden z účastníkov plenéra musím hneď na úvod konštatovať, že dopadol na výbornú. Pútavé témy, ktoré sme zdokumentovali množstvom fotografií, profesionálny prístup lektora a skvelá partia rovnako zanietených ľudí, sú toho jasným dôkazom.

Tri dni boli na podrobné pokrytie zadaných tém "husté", no napokon sme to zvládli. Podľa toho vyzeral aj náš denný režim, ktorý pozostával z ranného fotenia, popoludňajšieho, ako aj z atraktívneho večerného fotenia. Hlavná téma plenéra - Nočná obloha, bola pre väčšinu z nás najväčšou výzvou, pretože sme s podobným fotografovaním nemali skúsenosti. Jediným, okrem nášho lektora, kto už scenérie nočného neba kedysi na snímky zachytával, bol Rado Kobularčík, ktorý si na tento účel doma vyrobil špeciálne zariadenie s malým motorčekom. Sleduje hviezdy podľa rotácie Zeme, vďaka čomu môže používať aj dlhé časy uzávierky bez rozmazania záberov. Presvedčili sme sa však, že pekné snímky nočnej oblohy sa dajú urobiť aj bez tohto šikovného zariadenia. Základom je dobrý statív a nastavenie fotoaparátu.

Venovali sme sa však aj iným témam, zameraným hlavne na zaujímavosti a tradície mesta Medzev. K tým najväčším patria bezpochyby staré hámre, v ktorých miestni majstri kuli zo železa rôzne kovové náradia. Nám sa podarilo zachytiť umenie skúseného kováča Jakuba Eibena.

Jedno popoludnie sme strávili aj na Artfarme v Drienovci. Tvorivý dom na vidieku, ktorý prevádzkuje známy fotograf Vladimír Vološin s manželkou Janou Zitovou, ponúka (nielen) pre fotografov mnoho inšpirácií. Všakovaké "veci a vecičky", artefakty, ceruzkové múzeum, obrazy a fotografie si priam žiadali stláčať spúšť na fotoaparáte. Okrem toho bola pre nás veľkým zážitkom vlastnoručná výroba fotogramov klasickou metódou v tmavej komore.

Počas premiérového ročníka foto plenéra sme urobili niekoľko tisíc záberov. Niektoré vydarené, iné menej. Tie najzaujímavejšie budete mať možnosť vidieť na spoločnej výstave s výtvarníkmi v Dome umenia v Košiciach.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...