Vyhľadávanie:

"Chcel by som vedieť maľovať ako ty...!

"Chcel by som vedieť maľovať ako ty...!

V Detskom domove na Uralskej ulici v Košiciach vládnu každý utorok farby

Ktovie či by sa zrodil ďalší z pekných projektov Women's Network, keby Marek z Detského domova na Uralskej ulici v Košiciach, nevyslovil nahlas pri pohľade na jedno dielo z plenéra Hutníci maľujú s umelcami, svoje pocity a svoju túžbu. "Veľmi sa mi páči tvoj obraz. Chcel by som vedieť maľovať ako ty," hlesol počas vernisáže výstavy v Dome umenia v Košiciach venujúc nadšený pohľad Máriovi Kučerovi. Plánovač výroby z U. S. Steel Košice, ktorý sa vo voľnom čase venuje výtvarníctvu, netají, že ho Marekovo nadšenie chytilo a potešilo. "Vtedy som si povedal, že prečo by som ho to nenaučil a neskúsil i s ďalšími deťmi z domova maľovať. O mojom úmysle som hovoril s pani viceprezidentkou Elenou Petráškovou, s riaditeľkou detského domova sme na stretnutí dohodli priebeh tejto aktivity a potom to už išlo ako by samé od seba..."

"Kučerovu školu" dnes každý utorok popoludní navštevujú okrem Mareka aj Roland a tiež Patrícia spolu so Silviou, ktoré po prvý raz v živote okúsili možnosť maľovať na sklonku leta na plenéri v Medzeve. V neveľkej miestnosti, nachádzajúcej sa v jednom z krídel budovy detského domova, rozvoniavajú čerstvo natreté plátna a farby. Tu deti nasávajú tajomstvá maľovania. Hravou a zábavnou formou. Mário im nedrží ruky, ale necháva ich fantázii voľný priestor, nekladie mantinely, poradí však, pomôže, diskutuje. Na stojane čaká na dokončenie plátno. Motív je zatiaľ neurčitý, no oko Mária Kučeru vidí v spleti farieb náznaky vrhania svetiel z pretekárskeho auta. To bude ono. Už len pár ťahov štetcom a... Už dokončené malé umelecké dielko odovzdali včera deti na pamiatku v Primaciálnom paláci v Bratislave prezidentovi Slovenskej republiky Ivanovi Gašparovičovi. Do hlavného mesta ich hlava štátu pozvala na slávnostné zapálenie vianočného stromčeka...

Na ďalšom spoločnom obraze začnú pracovať už čoskoro. Pri jeho tvorbe zúročia všetko to, čo sa počas výtvarného krúžku pod vedením Mária Kučeru naučili. "Aký bude námet? Ešte nevieme, rozhodneme sa v danej chvíli. O osude pripravovaného obrazu je už rozhodnuté, má poslúžiť dobrej veci. Akej, to si zatiaľ necháme pre seba. Bude to prekvapenie," povedal M. Kučera.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...