Vyhľadávanie:

Nová klimatizácia pre operačné sály

Nová klimatizácia pre operačné sály

Oceliari splnili sľub, ktorý dali vlani zdravotníkom

Pacientom štyroch oddelení Nemocnice Košice - Šaca a. s., 1. súkromnej nemocnice už viac ako mesiac slúžia nové klimatizačné jednotky. Za zmenou stojí úspešné splnenie sľubu, ktorý dala zdravotníkom ešte minulý rok spoločnosť U. S. Steel Košice. Vedenie firmy sa dohodlo s dcérskou spoločnosťou VULKMONT a. s. Košice, že finančným darom podporí zakúpenie šiestich klimatizačných jednotiek na sály centrálnych operačných traktov šačianskej nemocnice a pomôže aj s inštaláciou a zabezpečením montážneho materiálu. Motívom šľachetného gesta oceliarov bolo prispieť na skvalitnenie služieb zdravotníckeho zariadenia, ktoré mnohí aj sami využívajú.

Vedenie nemocnice dalo súhlas na začatie prác koncom septembra tohto roka. Inštaláciu klimatizačných jednotiek zabezpečili odborníci z Vulkmontu pod vedením projektového manažéra Martina Bakšiho a riaditeľa podpory výroby Jozefa Verešpeja. Práce boli rozdelené do štyroch fáz. Klimatizáciu najprv namontovali na sálu centrálneho operačného traktu oddelenia ortopédie. Času bolo málo, pretože na ďalší deň už mali lekári plánované operácie. Na ortopédii sa tak klimatizáciu podarilo inštalovať už v priebehu dvadsiatich hodín. "Museli sme sa stopercentne prispôsobiť nemocničnému harmonogramu. Pracovať sme mohli len vtedy, keď bolo v sálach voľno, a taktiež iba v popoludňajších hodinách," pripomenul M. Bakši obmedzenia, ktoré museli mať všetci na zreteli. Inštalácia klimatizácií mala však ešte aj ďalšie špecifiká. Vzhľadom na to, že sa montovali v sterilnom prostredí nemocnice, zamestnanci Vulkmontu museli dodržiavať prísne hygienické normy.

"Používali sme špeciálne ochranné pomôcky, mali sme návleky na nohách aj na hlavách." Po skončení sa sály museli opäť dezinfikovať, aby boli pripravené na operačné zákroky. V ďalších fázach tím J. Verešpeja pokračoval s montážami na centrálnych operačných traktoch oddelení chirurgie, septiky a gynekológie. Počas prác sa vyskytlo niekoľko komplikácií, ktoré zaskočili aj skúsený tím profesionálov. Na oddelení chirurgie, kde bol znížený strop, bolo potrebné použiť uholníky so závesnými tyčami, na ktoré potom klimatizačnú jednotku pripevnili. Druhým problémom, ktorý musel na oddelení gynekológie projektový manažér M. Bakši vyriešiť, bolo vyvedenie potrubia cez okno, ktoré sa nedalo otvoriť. "Cez okno sme sa nevedeli dostať von tak, aby boli splnené všetky bezpečnostné predpisy. Využil som preto služby profesionálneho horolezca, ktorý sa spustil po obvodovej stene budovy na lane a vyvŕtal otvor, do ktorého sme umiestnili potrubie."

Počas inštalácií zamestnanci Vulkmontu úzko spolupracovali aj s Ľuboslavom Mártonom a Dušanom Ižákom z technického úseku investícií a životného prostredia nemocnice v Šaci. Montážne práce ukončili 11. októbra a klimatizácie odovzdali do užívania o deväť dní neskôr.

Spokojnosť nad realizovaným projektom vyjadril aj generálny riaditeľ Vulkmontu Stanislav Barica: "Kolegom patrí za prácu veľká vďaka. Myslím si, že ju odviedli na profesionálnej úrovni, čo dokumentuje aj spokojnosť vedenia nemocnice. Som rád, že sme sľub splnili. Takýmto spôsobom sa snažíme pomôcť miestnej komunite, ale aj našim zamestnancom, ktorí chodia do nemocnice v Šaci na rôzne vyšetrenia či operácie. Nová klimatizácia tak ešte viac zvýši kvalitu zdravotníckeho zariadenia."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...