Vyhľadávanie:

Chcú znižovať regionálne rozdiely

Chcú znižovať regionálne rozdiely

Slovensko chce zrovnoprávniť domácich a zahraničných investorov a podporovať najmä projekty s vyššou pridanou hodnotou a väčšou kreativitou. S týmto zámerom chce slovenská vláda zmeniť zákon o investičných stimuloch. Parlament by mohol o jeho novele rokovať v prvých mesiacoch budúceho roka. Na stretnutí s viceprezidentom USSK pre ľudské zdroje Miroslavom Kiraľvargom a generálnym manažérom pre regionálny rozvoj a výkonným riaditeľom Centra ekonomického rozvoja (EDC) USSK Jurajom Augustínom to v stredu, 29. novembra na pôde EDC potvrdil štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Peter Žiga.

"Devíza Slovenska - lacnejšia pracovná sila v jeho regiónoch, sa po vstupe Bulharska a Rumunska do EÚ stratí. Musíme preto zvyšovať technologickú úroveň našich podnikov, ich konkurencieschopnosť, aby sme udržali pracovné miesta," odôvodnil Žiga potrebu novelizácie zákona o investičných stimuloch. Vládny kabinet chce bonifikovať projekty s pridanou hodnotou a uprednostniť tie, ktoré podporujú, napríklad, výskum a dizajnérske centrá pred montážnymi technológiami. Novela zmení aj "proinvestičnú mapu" Slovenska (červené, žlté a zelené zóny) a kritériá, podľa ktorých si môžu domáci a zahraniční investori nárokovať na štátnu podporu, povedal štátny tajomník. Zároveň dodal, že investičný stimul nie je systémový krok a deformuje podnikateľské prostredie, preto bude v novele zákona v popredí dôraz na zrovnoprávnenie investorov a na podporu projektov s vyššou pridanou hodnotou. Aj viceprezident Kiraľvarga potvrdil názor, že sa blíži koniec výhody lacnej pracovnej sily v SR. Potenciál vidí v 15 operačných programoch a Národnom strategickom referenčnom rámci, no najmä v samosprávnych krajoch, ktoré môžu európske finančné zdroje využívať na lákanie investorov a znižovať tak regionálne rozdiely vo väčšom meradle ako súkromné firmy. "To nie je náš core biznis," zdôraznil viceprezident a dodal: "Sme tu na to, aby sme podporovali tento región."

Výkonný riaditeľ EDC Augustín v tejto súvislosti pripomenul, že centrum od svojho vzniku vo februári 2001 pomohlo prilákať do východoslovenského regiónu 22 investorov, ktorí vytvorili vyše 3400 nových pracovných miest pri investíciách vyše 130 miliónov dolárov. Len v tomto roku to bolo sedem investorov, okolo 900 nových pozícií a 33 miliónov dolárov investícií. "Ponúkame im aj after care service," reagoval na otázku Žigu. Dodal, že USSK vytvorilo s týmto zámerom Forum Foreign Investors a pokračuje v kontaktoch s ďalšími potenciálnymi investormi. Napríklad istý waleský výrobca tradičnej britskej pánskej obuvi hľadá v regióne partnera na kooperáciu a americká firma z oblasti anorganickej chémie uvažuje o "green field" investícii pre 150 ľudí. "Aj východ Slovenska by si zaslúžil silného, strategického investora a väčší rozvoj infraštruktúry," dodal Augustín. V tejto súvislosti privítal novú, kvalitatívne lepšiu formu kontaktov so štátnou agentúrou SARIO. Štátny tajomník v závere stretnutia s manažérmi USSK potvrdil predimenzovanosť veľkých investícií v západnej časti Slovenska, čo sa prejaví podľa neho aj nutnosťou postaviť medzi Bratislavou a Trnavou tretí pruh diaľnice.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...