Vyhľadávanie:

Chýbajú odborníci

Chýbajú odborníci

SR spĺňa podľa poradcu Medzinárodného menového fondu (MMF) Biswajita Banerjeeho požiadavky MMF v oblasti životného prostredia, adaptácie meny euro, pracovného trhu a konkurenčného prostredia. "Ste na dobrej ceste," povedal zástupcom najvýznamnejších firiem z Košíc v piatok, 23. novembra, pri okrúhlom stole v rámci diskusie o hodnotiacom procese MMF v SR, ktorý spolu s Americkou obchodnou komorou v SR (AmCham) pripravila firma Novitech Košice.

"Všeobecná prognóza ďalšieho vývoja u vás je veľmi pozitívna. Máte veľmi dobrý, silný ekonomický rast, musíte však splniť podmienky na zavedenie eura a udržať výkonnosť ekonomiky. Finančná politika a rozpočtové kritériá sú flexibilné, dobré a zlepšujú sa. No treba zaistiť, aby trh s pracovnou silou nebol rigídny, aby priťahoval investície, čím by sa vytvárali možnosti pre nové pracovné príležitosti," povedal pre Oceľ východu B. Banerjee. Z diskusie s podnikateľmi si odnáša mnoho poznatkov. "Vo vašom regióne existuje potreba vytvárať pracovné príležitosti, aby ľudia, ktorí v ňom vyrastajú, mali záujem tu zostať. To je problém, ktorý sa nedá vyriešiť zo dňa na deň. Treba identifikovať tie faktory, ktoré treba zaviesť ako prvé," dodal.

Zástupcovia členských firiem AmCham poukazovali najmä na medziregionálne rozdiely v SR, na menej rozvinutú infraštruktúru na východe Slovenska, hlavne absenciu diaľnic, znižujúcu sa ponuku vysokokvalifikovaných odborníkov na trhu práce a nízky počet študentov stredných priemyselných a odborných škôl a učilíšť.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...