Vyhľadávanie:

Cirkulárna ekonomika nástrojom konkurencieschopnosti

Cirkulárna ekonomika nástrojom konkurencieschopnosti

Z online konferencie Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory

Slovenská obchodná a priemyselná komora v spolupráci s Inštitútom cirkulárnej ekonomiky a Nadáciou na podporu vzdelávania a ekológie zorganizovala 26. novembra online konferenciu pod názvom "Cirkulárna ekonomika ako nástroj na zvýšenie konkurencieschopnosti podnikateľov".

Po otvorení konferencie organizátormi konferencie pánom Petrom Mihókom, predsedom SOPK a Petrou Csefalvayovou z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky, ako prvý hosť vystúpil Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie (EK). Predstavil Akčný plán Európskej únie pre cirkulárnu ekonomiku, ktorý je úzko prepojený na ochranu životného prostredia. Cieľom Európskej zelenej dohody je skrátenie globálnych dodávateľských sietí. Plán sa zameriava na oblasť potravín, surovín a obnoviteľných zdrojov, možnosť recyklovať produkty (textil, plasty, elektronika, atď.), obaly a vo veľkej miere na znižovanie chemického rizika, znižovaním využívania toxických materiálov.

Plán sa dotýka aj novej filozofie dizajnu pri výrobe produktov tak, aby sme dokázali výrobky v budúcnosti efektívne recyklovať. Okrem neho boli hosťami štátni tajomníci z ministerstva životného prostredia SR a ministerstva hospodárstva SR, ktorí sa zamerali na aktivity zamerané na podporu cirkulárnej ekonomiky v zmysle Akčného plánu EÚ pre cirkulárnu ekonomiku vytvoreného v roku 2015 a aktualizovaného v roku 2019. Lívia Vašáková, poradkyňa predsedu vlády pre zelenú ekonomiku a Plán obnovy informovala o predstavení Moderného a úspešného Slovenska, ktorý pripravilo ministerstvo financií. Súčasťou je výzva, ako dostať Slovensko v oblasti zelenej ekonomiky na úroveň 21. storočia. Michal Sebíň, predseda sekcie odpadového hospodárstva SOPK sa venoval problematike zodpovednosti výrobcov za oblasť obalov a ich recykláciu.   

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...