Vyhľadávanie:

Naši na medzinárodnom kongrese ITAPA 2020

Naši na medzinárodnom kongrese ITAPA 2020

Medzinárodný kongres ITAPA (Information Technologies and Public Administration - Informačné technológie a verejná správa) 16 rokov prináša nové impulzy a inšpirácie pre slovenský eGovernment. ITAPA je dnes vrcholnou kongresovo-diskusnou platformou nielen IT komunity. Nad podujatiami ITAPA pravidelne preberajú záštitu vrcholoví štátni predstavitelia. Medzi najvýznamnejšie podujatia patrí konferencia Jarná ITAPA, ktorá sa špecializuje na témy lokálneho a európskeho zamerania a Medzinárodný kongres ITAPA. Tento rok sa konala od 7. do 9. decembra v bratislavskom hoteli Crowne Plaza s využitím video vstupov prednášajúcich.

Tém bolo veľa. Ako chceme využiť sedem miliárd eur z tzv. „korona fondu“, ako si chce vláda poradiť s nefunkčnou digitalizáciou, ako transformovať priemysel, čo s deravým zdravotníctvom či hybridnými hrozbami, dezinformáciami a hoaxmi, ktoré sa na nás „útočia“ z každej strany. Úvod kongresu sa venoval téme inovatívneho Slovenska s podtitulom „From Zero to Hero“, ku ktorej vystúpili: Richard Sulík, podpredseda vlády SR pre ekonomiku a minister hospodárstva SR, Eduard Heger, podpredseda vlády SR a minister financií SR, Céline Gauer z Európskej komisie, Jana Ježíková z Ministerstva zdravotníctva SR, Ivan Mikloš, bývalý podpredseda vlády a minister financií SR a Marek Antal z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Minister hospodárstva vo svojom vystúpení vyzval podniky, aby v záujme zachovania konkurencieschopnosti reagovali na súčasné zmeny a nebáli sa digitalizácie, robotizácie a inovatívnych riešení. Technologický skok, na ktorý sa priemysel pripravuje, je však podľa neho potrebné podporiť aj zo strany štátu.

Nadväzujúc práve na digitalizáciu priemyslu v sekcii Transformácia priemyslu mala zastúpenie i naša spoločnosť. Naši kolegovia Juraj Sabol generálny manažér pre stratégiu a realizáciu projektov a Róbert Vandlik, manažér procesov pre Digital hovorili na tému Leadership prostredníctvom dát: Prieniky umelej inteligencie s oceľou. Oceľ sa vyrába v Košiciach už viac ako pol storočia a tak, ako bola naša spoločnosť začiatkom 90-tych rokov v popredí informatizácie, dnes chceme pomôcť Slovensku stať sa lídrom v umelej inteligencii a najmodernejšej výrobe ocele. Nemáme suroviny, ale máme šikovných ľudí, dáta a potrebné technológie, aby sme s pomocou umelej inteligencie vyrábali najlepšiu oceľ na trhu. Naším prvým úspechom je zavedenie prediktívneho modelu do procesu výroby ocele na všetkých štyroch kyslíkových konvertoroch, kde sa do zmesi tekutého odsíreného železa a šrotu nadzvukovou rýchlosťou fúka takmer čistý kyslík. Keďže teploty dosahujú okolo 1700°C, nie je možné merať parametre ako teplotu, obsah uhlíka či obsah fosforu priamo. Vďaka novému systému predikcie, ktorá využíva vyše 50 statických a 15 dynamických premenných v sekundovej kadencii, fyzikálno-matematické modely a kombinuje vyše 40 algoritmov na báze gradient boosting,  vieme lepšie určiť koniec tavby a tým výrazne šetriť energiu. (pozn.: Gradient boosting je technika strojového učenia pre regresné a klasifikačné problémy, ktorá vytvára predikčný model vo forme rozhodovacích stromov. Stavia model fázovým spôsobom, ako to robia iné podporné metódy, a zovšeobecňuje ich tým, že umožňuje optimalizáciu ľubovoľnej diferencovateľnej stratovej funkcie, inými slovami, optimalizuje nákladové položky).             

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...