Vyhľadávanie:

Mestá magnetom pre inovácie

Mestá magnetom pre inovácie

Uskutočnil sa tretí ročník konferencie East Innovation 2020

V stredu, 26. novembra sa uskutočnil tretí ročník konferencie East Innovation 2020. Tento, pre nás všetkých úplne iný rok ako tie ostatné, netradične prostredníctvom videokonferencie.

Podujatie zorganizovala Americká obchodná komora na Slovensku ­(AmCham), ktorá sa dlhodobo snaží podporovať nielen inovatívne prístupy v regióne východného Slovenska, ale dáva priestor na diskusiu predstaviteľom z rôznych odvetví priemyslu či služieb. Na úvod sa účastníkom konferencie prihovoril Gabriel Galgóci, prezident Americkej obchodnej komory na Slovensku. Spomenul, že Americká obchodná komora je už 26 rokov na Slovensku a 17 rokov má svoje zastúpenie i v Košiciach. Poďakoval Americkému veľvyslanectvu na Slovensku za podporu a prenechal slovo jej excelencii Bridget A. Brink. Veľvyslankyňa vo svojom príhovore vyzdvihla spoluprácu medzi oboma krajinami a príležitosti, ktoré stoja pred oboma krajinami v ich ďalšom rozvoji a raste. Predstavila niekoľko príkladov amerických firiem, ktoré zohrávajú dôležitú rolu v regiónoch Slovenska, vrátane U. S. Steel Košice ako významného zamestnávateľa a podporovateľa regiónu. Pochválila slovenský technologický sektor, ktorý zaznamenal mnohé úspechy i v Spojených štátoch.

Na tému rozvoja východného Slovenska sa zhováral prezident ­AmCham-u so štátnym tajomníkom ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Marekom Antalom. Štátny tajomník úvod svojho prejavu venoval otázke úniku mozgov do zahraničia a ako si mladých ľudí udržať. V súvislosti so štvrtou priemyselnou revolúciou zdôraznil potrebu celoživotného vzdelávania, a to vo všetkých oblastiach života. Ambíciou ministerstva je pomôcť regiónom prostredníctvom integrovaných územných stratégií, aby sa regióny mohli vyvíjať vo vzájomných synergiách. Cieľom je zintenzívniť tok peňazí z európskych fondov a fondu plánu obnovy, podporovať vzdelávanie, podporovať nové inovatívne nápady, digitálne centrá na národnej aj lokálnej úrovni a rozvoj umelej inteligencie. Vznik štátneho IT centra, ktoré je v Košiciach, nemá byť konkurentom na pracovnom trhu v Košiciach, má za cieľ rozbehnúť úzku spoluprácu s univerzitami. Viceprimátor Košíc Marcel Gibóda za veľmi dôležitú oblasť považuje vzdelávanie,  školstvo. Mesto chce podporovať aktivitu našich univerzít „Košice New Industry Cluster“, ktorá má za cieľ spojiť tri košické univerzity s mestom a krajom.  Mesto Košice zastrešuje i projekt Európskej komisie Urban Innovative Actions. V rámci neho chce mesto vybudovať inštitút, ktorý by mal byť podnetným miestom pre spoločnú tvorbu existujúcich firiem v prospech mesta. Jedným z dobrých príkladov úspešných miest je Brno a Tartu s kvalitnými univerzitami a množstvom mladých ľudí, ktorí prichádzajú za vzdelaním a prácou. Práve startupy a nové rozvojové projekty sú dôležité pri premene miest na „magnety“. Na videokonferencii vystúpil i Juraj Sabol, generálny manažér pre stratégiu U. S. Steel Košice. Vo svojej prezentácií predstavil perspektívu najväčšieho výrobcu ocele v strednej Európe, ktorá je s týmto regiónom úzko spätá. Oceľ ostane naďalej materiálom i pre budúcnosť, pre budovanie nízkouhlíkového hospodárstva, zelenej ekonomiky, či v oblasti energetiky. V neposlednom rade oceľ je veľmi dobre recyklovateľná, čím spĺňa kritéria cirkulárnej ekonomiky, resp. obehového hospodárstva. Spoločnosť
U. S. Steel Košice je príležitosťou k zavádzaniu najnovších technológií do našich výrobných procesov a vývoju nových akostí ocelí. Pred nami sú dve významné výzvy, a to dekarbonizácia a zavádzanie umelej inteligencie. Vďaka postupnému zavádzaniu najnovších technológií, akými sú napríklad pokročilé algoritmy umelej inteligencie, sme už dosiahli veľké zlepšenie niekoľkých procesov vo výrobe a tvrdo pracujeme na ďalších.
Juraj Girman, viceprezident Telekom IT, Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia vidí úspešnosť firiem v kreatívnom myslení a samostatnosti jej zamestnancov.  Podľa viceprezidenta Telekomu IT, spoločnosti, ktoré dokážu motivovať zamestnancov k individuálnemu autonómnemu upskillingu, budú úspešnejšie ako firmy, ktoré vidia upskilling ako centrálne riadený proces. Podľa Andreasa Trulsa, riaditeľa Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia bude dôležité zamerať sa na nové spôsoby výkonu práce, digitálne školenia a digitálne procesy.

Postupne si všetci zvykáme na online priestor a zisťujeme, že inovácie v oblasti IT nám do značnej miery v mnohých odvetviach a oblastiach života pomohli. Nové technológie a inovácie prinášajú nielen ekologickejšiu a energeticky menej náročnú výrobu, ale aj oveľa bezpečnejší spôsob výroby a príležitosti na vývoj nových výrobkov. Ak budeme vedieť využiť tieto príležitosti, budeme konkurencieschopní a naše mestá a regióny si budú vedieť zabezpečiť dlhodobý a udržateľný rast.     

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...