Vyhľadávanie:

Čísla na výpisoch z účtov odrážajú situáciu na finančných trhoch

Čísla na výpisoch z účtov odrážajú situáciu na finančných trhoch

Ako hospodárila vlani Doplnková dôchodková spoločnosť STABILITA

Vlaňajší výsledok hospodárenia v doplnkových dôchodkových fondoch odzrkadľuje výkyvy na európskych i svetových trhoch. "Za prvých päť mesiacov roka 2011 sme dosiahli viac ako dvojpercentný výnos, smerovanie bolo výborné. Očakávali sme, že v nastúpenom trende budeme pokračovať a nadviažeme na dva mimoriadne úspešné predchádzajúce roky," konštatovala na margo minuloročných výsledkov vedúca oddelenia marketingovej komunikácie DDS STABILITA Jana Volnerová. "V júni prišli otrasy - Grécko, euroval, dlhová kríza, rozširovanie problémov do ďalších členských krajín Európskej únie, následné znižovanie ratingov... Reakcia trhov na seba nenechala čakať. Najvýraznejšie poklesy sme zaznamenali v mesiacoch jún, september a november. V závere roka sa situácia opäť mierne upokojila, čo sa hneď prejavilo aj na výsledkoch spoločnosti.
Konkrétne v mesiaci december bol výsledok mimoriadne priaznivý - zhodnotenie vo výške 1,2 percenta. To však stačilo už iba na čiastočnú korekciu. Výsledok k 31. decembru 2011, ako to uvidia klienti na svojich výpisoch z účtov, je v záporných číslach a predstavuje mínus 2,8 percenta. Toto číslo samozrejme treba správne vnímať, aj interpretovať. Pre našich sporiteľov má v tejto chvíli naozaj už len informatívny charakter a nevypovedá o ničom inom, ako o tom, že konkrétne dňa 31. 12. 2011 bol na účte klienta taký a taký stav. Ak by sme napríklad zasielali výpisy k 30. novembru, tak v tento konkrétny deň by prepad na účtoch predstavoval mínus štyri percentá a naopak, ak by sme výpisy zasielali k dnešnému dňu, výsledok by bol oveľa priaznivejší a "pomyselná strata" by predstavovala už len necelé jedno percento. Naši dlhoroční sporitelia sú možno ešte zvyknutí vnímať informáciu o stave účtu ku koncu kalendárneho roka ako niečo záväzné.
Prečo? V minulosti to totiž naozaj tak fungovalo. Vždy začiatkom nového kalendárneho roka boli známe výsledky hospodárenia za predchádzajúci rok, zisk sa rozdelil a vo forme výnosov pripísal na účty sporiteľov k poslednému dňu kalendárneho roka. Stav ich účtu sa menil len raz za mesiac, vždy keď sa pripísali nové príspevky od sporiteľa a od zamestnávateľa. Od roku 2007, keď sa doplnkové dôchodkové poisťovne transformovali a úspory klientov sa spravujú vo fondoch, je to úplne inak. Hodnota dôchodkovej jednotky sa kvôli preceňovaniu portfólia vypočítava a mení každý deň. Každý deň sa teda mení aj stav účtu, a to i bez toho, aby nejaké nové príspevky na účet "nabehli". Výpisy z účtov budeme zasielať 28. a 29. februára a sporitelia, ktorí majú aktivovaný prístup na svoj účet si budú môcť hneď porovnať aktuálny stav a okamžite tak zistia, ako sa tieto prechodné výkyvy podarilo eliminovať."


Priebežne sledovať stav na svojom účte môže dnes každý zo sporiteľov, ktorý má k dispozícii internet a mailovú adresu. Stačí si bezplatne aktivovať prístup na účastnícky portál. Na webovej stránke www.stabilita.sk nájde každý záujemca tlačivo Žiadosť o zmenu formy zasielania výpisov a prístup na portál, ktoré treba vyplniť, podpísať a doručiť spoločnosti. Prístupové heslo a potrebné pokyny mu zašle STABILITA na mailovú adresu.

Výkyvy trhu, ako zdôrazňuje Jana Volnerová, sú realitou, teraz sú aj dosť výrazné, ale v prípade takého produktu, akým je doplnkové dôchodkové sporenie, sa podľa jej názoru nemá zmysel nimi zbytočne traumatizovať. Doplnkové dôchodkové sporenie nie je o sporení na chladničku či dovolenku, je to beh na dlhšiu trať. "A v tomto kontexte ho treba aj vnímať. Ak si napríklad pozrieme vývoj na osobnom účte za ostatné tri roky, napriek už spomínaným turbulenciám zistíme, že v priemere ročný výnos predstavuje tri percentá. Naši dlhoroční verní klienti, ktorí si u nás sporia celkom od začiatku, získali v priemere za každý rok účasti až 4,9 percenta. Aby sme boli úplne korektní, treba dodať, že tento produkt je mimoriadne lukratívny najmä vďaka ochote a významnej podpore zamestnávateľa. Uvediem celkom konkrétne čísla. Zamestnanci U. S. Steel Košice si v DDS STABILITA sporia v priemere 10,30 eura mesačne. Priemerný príspevok zamestnávateľa je 26,70 eura. A tu je už akákoľvek vyššia matematika úplne zbytočná..."

Ako sú na tom klienti, ktorí už majú peniaze vo výplatnom fonde a poberajú doplnkový dôchodok? "V tomto fonde bolo zhodnotenie kladné a zostávajúce úspory "dávkarov", teda tie, ktoré ešte neboli vyplatené, vzrástli k 31. decembru vlaňajšieho roka o 0,75 percenta. K dnešnému dňu je aj tu výsledok ešte výrazne priaznivejší."

Doplnková dôchodková spoločnosť STABILITA pôsobí na trhu pätnásty rok. Za ten čas uzatvorila zmluvy s vyše 180 tisíc klientmi, pričom viac ako 40 tisíc z nich poberá alebo už poberalo niektorú z dôchodkových dávok. Má uzatvorené zmluvy s takmer 4 500 zamestnávateľmi, ktorí prispievajú svojim zamestnancom na doplnkové dôchodkové sporenie. Ku koncu roka 2011 spravovala v oboch fondoch úspory klientov vo výške približne 222 miliónov eur. Momentálne je priemerná dĺžka účasti žiadateľov o dávku v systéme sedem rokov a stav na ich účte je približne 3 100 eur. "Táto doba sa samozrejme predlžuje a úmerne s jej narastajúcou dĺžkou budú narastať aj kontá sporiteľov a i priemerná výška dávky," uviedla Jana Volnerová a dodala, že dnes sa priemerná výška dávky pohybuje okolo 155 eur. Výnimkou však nie sú prípady, keď štvrťročná dávka výrazne prekračuje aj hranicu 700 eur. "Prirodzene, všetko záleží od toho, ako dlho a koľko si klient sporí."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...