Vyhľadávanie:

Clairton pod vedením Slováka

Clairton pod vedením Slováka

O pôsobení Antona Lukáča sme už v Oceli východu písali. Je slovenským manažérom za oceánom na najvyššsom poste v rámci U. S. Steel. V tomto čísle Ocele východu budete mať možnosť prečítať si zopár riadkov o tom, ako to v Clairton Works, ktoré Anton Lukáč vedie, vyzerá. Približne štyridsať minút cesty potrebujete z centra Pittsburghu na to, aby ste sa dopravili do Clairtonu. Clairton Works je najväčšou koksovňou v USA a v západnej hemisfére, a zaroveň aj jednou z najčistejších. Pritom funguje už od roku 1919. Vstup do areálu nenasvedčuje tomu, že vchádzate do jedného z najväčších podnikov svojho druhu. Administratívna budova je striedma tehlová stavba, podobná tým, ktoré v bývalom Československu zanechal Baťa. Hneď v prvej miestnosti za vchodom je office Antona Lukáča, ktorý šéfuje tomuto podniku už tri roky.

Prišiel do podniku, ktorý bolo treba reštrukturalizovať, alebo inak povedané, zmeniť tak, aby vyhovoval súčasným nárokom. Tak technickým ako aj z hľadiska pracovnej sily.

"Máme tu stále veľký objem manuálnej práce, a tak obdobie znižovania počtu pracovníkov nebolo jednoduché, pretože odišlo aj veľa takých ľudí, ktorí výborne poznali výrobný proces." Spomína Anton Lukáč na obdobie pred troma rokmi.

Koksovňa v Clairtone je jedinečná aj vďaka originálnemu technickému riešeniu čistenia plynov. Plyn sa čistí vymrazovaním pri veľmi nízkych teplotách okolo 160 stupňov Celzia, vo veľkých, približne 15 metrov vysokých nádobách, v ktorých je kamenivo. Štyri nádoby pracujú v zosúladených cykloch, zatiaľ čo dve čistia plyn, jedna sa schladzuje a jedna sublimuje (odparujú sa zachytené zmrazené organické látky). Výsledkom je nielen mimoriadne čistý koksárenský plyn, ale aj ostatné vedľajšie produkty a chemikálie. Plyn potom používajú na vykurovanie batérií, v teplej valcovni a v poklopových žihárňach v Irvine, v energetike a vo vysokých peciach v Edgar Thomson. Takéto netradičné riešenie je ekonomické len tam, kde sa produkujú veľké objemy. Asi aj preto podobné závody, postavené v minulosti inde vo svete, už nie sú v prevádzke.

Koksári vedia, že každá batéria rastie. Relatívne v malých rozmeroch, ale predsa niekoľko milimetrov ročne. Ak zoberieme do úvahy vek batérií v Clairtone (mnohé zariadenia tu majú cez 50 rokov), sú to značné rozmerové zmeny. Vytlačenie vyše 1000 komôr denne počas toľkých rokov zanechá stopy na výmurovkách batérií. Koksovňa v Košiciach je predsa len mladšia a takéto problémy ju ešte len čakajú. Anton Lukáč teda po období obmedzovania investícií do prevádzky v súčasnosti nahrádza staré technológie novými. Ani v USA to je nie je jednoduché. Zjavne si to uvedomujú spolupracovníci Antona Lukáča. Osobitne Jack Withrow, ktorý ochotne ukazuje všetky technické špeciality podniku. "Antonovi sa tu podarilo zmeniť mnoho vecí. Nepochybné zlepšenie nastalo odkedy ho tu máme aj v prípade investícií do technológie," pochvaľuje si Jack Withrow.

Nebolo to jednoduché, avšak výsledky su jednoznačné a po prvom kontakte s ľuďmi je zjavné, ako su hrdí na svoj podnik. Je tiež veľmi príjemné počúvať ich, ako si pochvaľujú manažérske schopnosti Slováka, ktorý podnik vedie.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...