Vyhľadávanie:

Čo odhalí elektrónový mikroskop

Čo odhalí elektrónový mikroskop

Zo zákulisia Steel Parku - Kreatívnej fabriky (3)

V Kasárňach/Kulturparku na Kukučínovej ulici v Košiciach rastie zábavné technické centrum Steel Park - Kreatívna fabrika. Neobvyklá expozícia v Košiciach, ktoré sú v tomto roku európskym hlavným mestom kultúry, vtiahne najmä detských návštevníkov do prostredia továrne a ponúkne im interaktívne hranie sa. Realitou sa stáva vďaka intenzívnej a jedinečnej spolupráci garanta projektu - spoločnosti U. S. Steel Košice s Technickou univerzitou v Košiciach, Univerzitou P. J. Šafárika v Košiciach, pracoviskami Slovenskej akadémie vied v Košiciach a vďaka spoločnému zámeru - spopularizovať medzi deťmi a mladými ľuďmi príťažlivou, nezvyklou a kreatívnou formou svet techniky a technológií. V seriáli článkov odhaľujeme zo zákulisia Steel Parku - Kreatívnej fabriky viac. Prostredníctvom rozhovorov s ľuďmi, ktorí stoja za jej zrodom a predstavením najzaujímavejších exponátov a ich tvorcov.

Už ste niekedy videli ako vyzerá pod mikroskopom s dvestonásobným zväčšením krídlo muchy? Paráda! Príroda je neuveriteľným staviteľom! Nečudo, že elektrónový mikroskop, ktorý umožňuje pozorovať materiál pri tisíc až stotisíc násobnom zväčšení bude súčasťou exponátov budúcej kreatívnej fabriky. Pracuje na ňom rôznorodý tím odborníkov z Technickej univerzity v Košiciach.

Martin Mantič z katedry konštruovania, dopravy a logistiky strojníckej fakulty, Mária Hagarová a Marek Vojtko z katedry náuky o materiáloch hutníckej fakulty a Boris Vaitovič z fakulty umení dávajú dokopy úžasný produkt - model zväčšovacieho zariadenia. Kým strojár si zobral na starosť konštrukčný návrh tvaru, ovládanie modelu a prípravu výkresovej dokumentácie, život mu napokon vdýchnu spolu s dizajnérmi hutníci. Spoločná práca, vravia zainteresovaní, prináša úžitok všetkým. "Celý tento projekt," potvrdil Martin Mantič, "spojil viac než kedykoľvek predtým medzi sebou fakulty s rôznorodým zameraním. Je to fajn, práca nielen na tomto, ale aj ostatných exponátoch budúceho Steel Parku je previazaná. Nerobí na nich len jeden človek, jedno pracovisko, či jedna fakulta..."

"Doma si malé objekty zväčšujete lupou, v škole napríklad pomocou biologického mikroskopu, ale akonáhle máte možnosť vidieť materiál pri tisíc alebo dokonca desaťtisícnásobnom zväčšení, to je už úplne iný pohľad. Uvedomíte si pri tom," priblížila pozadie významu demonštrácie elektrónového mikroskopu Mária Hagarová, "že napríklad jeho vonkajšia plocha, ktorú vy vidíte očami ako hladkú, je vlastne reliéfna, že má svoju stavbu, ktorá nie je náhodná, ako by sa mohlo zdať. Elektrónový mikroskop vám veľa napovie ak idete napríklad analyzovať lomovú plochu po havarijnom stave materiálu. Ja vravím, že "materiál si pamätá". Vie, kde sa porušenie začalo, kde má svoje najslabšie miesto, ako sa porušenie šírilo, akú úlohu pri tom zohrali vonkajšie vplyvy a prečo sa to skončilo práve havarijným stavom. Iný príklad? Je dôležité poznať podstatu materiálu, ak ho chcete použiť v takých či onakých podmienkach. Nemôže ísť o náhodný výber alebo si poviem, že tento materiál je lacný a celkom dostupný, tak ho použijem. Potom zistíte, že ste spravili chybu, lebo ste nepoznali jeho štruktúru a vlastnosti. Spoznať ich pomáha, pri kovových materiáloch, práve elektrónová mikroskopia. Som presvedčená, že deti, ktoré sú prirodzene zvedavé, tento exponát určite zaujme."

Model elektrónového mikroskopu bude pracovať na báze počítačového programu. Dieťa si vyberie objekt, ktorý chce pozorovať a vyberie si aj jeho zväčšenie. Zámerom je, aby videlo nielen rôzne zväčšený obraz objektu, ale aj jeho stavbu a jeho usporiadaný systém. Tvorcovia exponátu rátajú nateraz so štyrmi objektmi pozorovania. "Bude medzi nimi blcha a určite aj jeden kovový materiál. Zvyšné dva objekty vyberieme po dohode s pánom Vaitovičom," dodala na záver Mária Hagarová.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...