Vyhľadávanie:

Ďalšia novinka v júni

Ďalšia novinka v júni

Párik našej najkrajšej mačkovitej šelmy má už v ZOO nový domov

Slnkom zaliata obloha v uplynulú nedeľu prírode svedčila. Teplé jarné počasie využili stovky rodičov s deťmi, ktorí si nenechali ujsť prvé podujatie v kavečianskej zoologickej záhrade ešte pred oficiálnym otvorením novej sezóny. Párik našich najväčších mačkovitých šeliem - rysa ostrovida - dostal v ten deň nový domov. Na slávnostnom ceremoniáli, po ktorom v prírodnom amfiteátri nasledoval bohatý kultúrny program plný tanca, spevu a súťaží, privítal hostiteľ, riaditeľ ZOO Košice Štefan Kollár i nového prezidenta spoločnosti U. S. Steel Košice Georgea F. Babcoka s manželkou Kathleen a otca mesta, primátora Košíc, Františka Knapíka.

Je to už naša dvadsiata deviata sezóna, prihovoril sa z pódia divákom v hľadisku Š. Kollár. Som presvedčený, že bude opäť úspešná. Už aj preto, že k tomu nemalou mierou prispievajú viaceré subjekty, konštatoval a poďakoval sa mestu za pomoc, ochotu a snahu pri napĺňaní zámerov, ale aj košickej oceliarni, ktorá podľa jeho slov pochopila myšlienky ZOO a nemalou mierou prispela na ich realizáciu aj finančne. Nové chovné zariadenie pre rysy je toho len ďalším dôkazom. Chceli sme, aby naša najkrajšia mačkovitá šelma žila v podmienkach čo najvernejších voľnej prírode. Párik rysov dostal k dispozícii 14-árový priestor bez pletiva a zábran. Vďaka štyrom vežiam budú môcť návštevníci pozorovať tieto krásne zvieratá z rôznych strán a uhlov.

Prezident USSK G. Babcoke vo svojom príhovore okrem iného ocenil vrúcnosť a priateľskosť, s akými ho spolu s manželkou Kathleen ľudia v Košiciach, kde sú už dva týždne, prijali. Zdôraznil, že jeho prvoradou úlohou, okrem každodennej činnosti, je zabezpečiť bezpečnosť zamestnancov vo výrobe, ale teší ho, ak sa môže zúčastňovať na takýchto podujatiach, ak firma môže pomôcť napríklad mladej generácii pri spoznávaní prírody a vzdelávaní v tejto oblasti. A prezradil čo-to aj o ďalšej pripravovanej novinke, ktorá vďaka košickej oceliarni, opäť rozšíri rady zvieratiek v ZOO. Začiatkom leta budeme mať príležitosť priviezť do Košíc tučniaky!

Po tom, čo návštevníkov pozdravil aj primátor Košíc F. Knapík a zaželal ZOO vydarenú sezónu, sa všetci odobrali k novému domovu pre rysy, ktoré prestrihnutím pásky slávnostne otvorili.

Bolo tu veľmi, veľmi pekne. Prišli sme krátko po obede. Videli sme s ockom i rysa, ale len trocha. Skrýval sa v kríkoch, dala nám vedieť všetečná Lucia Chrobková, ktorá sa už spolu s rodičmi chystala domov. Ale to nič, my tu chodíme často a určite ho znova uvidíme. Ja mám veľmi rada zvieratká, najradšej by som sa o ne starala...

Neľutujeme, že sme prišli, práve naopak. Deti sa vyšantili, počasie prialo, ako na objednávku. Konečne sme vyšli trocha aj do prírody. Do ZOO chodíme pravidelne, vnímame, ako sa tu mení, koľko prírastkov pribudlo. Počuli sme, že sa tu čoskoro objavia i tučniaky. Už sa všetci tešíme, prezradil nám pred odchodom Bartolomej Vysokay...

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...