Vyhľadávanie:

Ďalšie stretnutie s divákmi

Ďalšie stretnutie s divákmi

V Galérii U. S. Steel Košice slávnostne otvorili výstavu košického výtvarníka Martina Račka

Galéria

V Galérii U. S. Steel Košice sa od minulého týždňa verejnosti predstavuje akademický sochár Martin Račko (1959). Vyštudoval odbor dizajn na VŠVU v Bratislave. Po ukončení štúdií sa v roku 1985 vrátil do Košíc, kde stále žije a tvorí. Popri pôvodnej profesii a tvorbe v oblasti dizajnu a interiérovej a exteriérovej architektúry maľuje. Výstavu kolekcie obrazov, ktorými sa prihovára divákom na pôde U. S. Steel Košice, nazval jednoducho - Ďalšie stretnutie.

Na vernisáži vo štvrtok 29. októbra sa zúčastnil prezident U. S. Steel Košice David H. Lohr, viceprezident pre ľudské zdroje Miroslav Kiraľvarga, viceprezident pre financovanie James F. Connor, priaznivci výtvarného umenia, rodina, priatelia a známi autora.

Tvorbu Martina Račka priblížil kurátor výstavy Bohumír Bachratý. Vníma ho ako sugestívneho, kultivovaného a originálneho umelca, ktorého ťažiskom maľby je figurálna kompozícia. Motívy človeka sa objavujú na teplom pozadí monochrómov (jednofarebná maľba - pozn. aut.). Sú to portréty, ale najčastejšie dvojice. Kráľ a kráľovná. Klebetnice. On a ona. Akrobati. Tanečníci... Tanec, zdá sa, maliara priťahuje najviac. Postavy zachytáva v skratke a náznakoch s citom pre pohyb a dynamiku. Výstavu dopĺňajú i tri sochy a jeden reliéf autora obrazov. I tie sú myšlienkou blízke jeho "stretnutiam". Hovoria o stretnutí človeka s časom, priestorom i osudom. Podľa slov kurátora Račko vychádza najmä z odkazu amerického abstraktného expresionizmu a Pollockovej akčnej maľby, ktorá ho inšpiruje ku konkrétnejším tvarom. Bachratý tiež odkazuje na výmenu ideí, štýlov a hnutí medzi európskou a americkou scénou v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch, čím chcel poukázať na medzikontinentálny dialóg, ktorý je stále aktuálny.

Račkova výstava obrazov je ôsmou tohtoročnou výstavou poriadanou útvarom Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy a pätnástou od otvorenia galérie v roku 2004. Ako povedal na vernisáži Miroslav Kiraľvarga, oceliarska spoločnosť chce v tejto tradícii pokračovať. Hoci je galéria umiestnená mimo centra mesta, cestu do nej si nachádza stále viac návštevníkov. To organizátorov povzbudzuje a motivuje. Myšlienku vytvorenia galérie vyzdvihol i David H. Lohr. Veľký záujem prítomných, ako povedal, ho potešil a ako povedal, podobné aktivity budú mať podporu vedenia spoločnosti aj v budúcnosti. Po týchto slovách výstavu slávnostne otvoril.

Autorská výstava obrazov Martina Račka je otvorená do 28. októbra 2005 v pracovných dňoch od 8.00 do 15.30 hod.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...