Vyhľadávanie:

Dar krvi je darom života

Dar krvi je darom života

Najvyššie ocenenia Slovenského Červeného kríža aj železiarom

Predvianočný zrýchlený rytmus mesta popoháňaný zháňaním darčekom pre tých, ktorých máme radi, ostal v utorok 10. decembra popoludní pred dverami obradnej siene Starého mesta na Hviezdoslavovej ulici. A predsa sa i tu hovorilo o daroch a darcoch. Inak a krajšie. Kreslá miestnosti postupne obsadili muži a ženy, starší i mladší, formálne i menej formálne odetí, sami i s najbližšími. Darcovia krvi. Štyridsať až stonásobní. Územný spolok SČK Košice - mesto pozval na tohtoročné posledné oceňovanie darcov krvi viac ako štyridsať mnohonásobných darcov krvi a vyžrebovaných študentov, ktorí darovali krv v rámci kampane Študentská kvapka krvi 2013.

Vedeli ste, že na Slovensku sa ročne spotrebuje 180 tisíc transfúznych jednotiek krvi a na celom svete podajú pacientom za jeden rok viac ako 26,5 milióna jednotiek krvných zložiek? Krv potrebujú obete nehôd a úrazov, ľudia podstupujúci operácie, pacienti, ktorí sa liečia na nádorové ochorenia, leukémiu... Máme veľké šťastie, že sú medzi nami takí, ktorí nezištne pomáhajú. Veľké ďakujeme všetkým týmto šľachetným ľuďom adresovali riaditeľka Územného spolku SČK Košice - mesto Lucia Cangárová, vedúca odboru sociálnych vecí a zdravotníctva KSK Zuzana Jusková a najmä železiarom, ktorí sú neodmysliteľnou súčasťou každého stretnutia darcov krvi, generálna manažérka U. S. Steel Košice pre motiváciu a vzťahy s odborovými organizáciami Adriana Mihálová.

Medzi deviatimi ocenenými Medailou profesora MUDr. Jána Kňazovického, významného košického chirurga a priekopníka krvnej transfúzie na Slovensku, za sto odberov krvi bol i dispečer divízneho závodu Vysoké pece Štefan Grof. Železiarom je už tridsať rokov a takmer už rovnaký čas aj darcom krvi. "Darcovstvom žije celá naša rodina," prezradil. "Manželke udelili Medailu profesora Kňazovického pred dvomi rokmi (ženy získavajú ocenenie za 80 odberov - pozn. aut.), má ju už aj brat, syn má za desať odberov bronzovú Janského plaketu, viacero odberov má za sebou aj naša dcéra, študentka. Sme traja bratia a všetci, aj s manželkami, sme darcami krvi." Keď sa vybrali na transfúziológiu spoločne, zažili aj úsmevné situácie. "Najmä ak máme so švagrinou rovnaké iniciály mena a priezviska. Bol z toho trochu poplach..." poznamenala s úsmevom pani Grofová, ktorá manžela na slávnosti udeľovania ocenení sprevádzala. "Som veľmi rád, že môžem pomáhať ľuďom, ktorí to potrebujú," vyznal sa náš kolega. "To ma najviac hreje pri srdci."

"K darovaniu krvi ma priviedli rodičia," naznačil motiváciu svojho darcovstva zámočník - údržbár vysokopecného závodu Vincent Dolhý. "Po prvý raz to bolo v roku 1980," uviedol čerstvý držiteľ Kňazovického medaily, ktorý zastáva názor, že ak môže, rád pomôže. "Pocit, že som niekomu pomohol, je to najvzácnejšie," povedal na margo ocenenia. Dodnes si pamätá, že práve jeho krv pomohla kamarátovej manželke, že sa spolu s ďalšími darcami zišiel naraz na transfúziológii po urgentnej výzve zdravotníkov, ktorí potrebovali krv na záchranu detského života... "Ak to bude zo zdravotného hľadiska možné, chcem krv darovať aj naďalej," presvedčivo dodal.

Koordinátor pozinkovne 3 Juraj Hudák prežíval slávnosť vnútorne veľmi emotívne. Iba nedávno stratil otca, ktorý bol dlhoročným darcom krvi a k darcovstvu priviedol aj jeho. "Myslel som na neho veľmi intenzívne. Medaila, ktorú som si prevzal, patrí z veľkej časti aj jemu, aspoň takto symbolicky," povedal s dojatím. "Verím, že raz túto štafetu odovzdám svojim deťom, ktoré ma už ako škôlkari pri odberoch neraz sprevádzali. Iste im bude príkladom aj manželka, ktorá je tiež darkyňou," uviedol v železiarenských kruhoch známy športovec - hokejista a in-line korčuliar.

Osemdesiatnásobné darovanie krvi dopravára, vedúceho posunu Veľká Ida, Rastislava Šerega ocenil Červený kríž Diamantovou plaketou profesora Jana Janského. "Ako možno väčšina mužov, s darcovstvom som začal na základnej vojenskej prezenčnej službe a po príchode do železiarní v roku 1996 som v tom pokračoval. A nie som sám. V mojom okolí je veľa ľudí, o ktorých viem, že chodia darovať krv. Okrem krvi dávam i krvné doštičky, podľa toho, čo zdravotníci potrebujú. Pred odberom im zvyknem zavolať, že sa k nim chystám a oni mi povedia, čo práve potrebujú. Doštičky sú totiž použiteľné maximálne do päť dní."

Medaily si prevzali ešte títo zamestnanci U. S. Steel Košice (vychádzame zo zoznamu, v ktorom ocenení pri prezentácii uviedli svojho zamestnávateľa alebo tento údaj mal o nich): Medaila prof. MUDr. Jána Kňazovického - Rastislav Dura, Zlatá plaketa prof. Jana Janského za 40 odberov: Milan Beregszázi, Jozef Biroš, Roman Dvorožňák, Ľuboš Fedorco, Ľubomír Hudák, Vladimír Karabáš, Gabriel Kiffer, Štefan Laczko, Marián Popovič.

Slovenský Červený kríž v roku 2013 udelil medaily a plakety 467 darcom krvi.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...