Vyhľadávanie:

Darujme krv a poďme spoločne pomôcť

Darujme krv a poďme spoločne pomôcť

Registrácia spustená!

Pandémia COVID-19 zmenila veľa v našom pracovnom i osobnom živote. Veríme však, že nezmenila našu ochotu pomáhať tam, kde to môže zachrániť život alebo skvalitniť služby a miesta, ktoré majú radi obyvatelia i návštevníci Košíc. Dni dobrovoľníkov U. S. ­Steel Košice organizujeme od roku 2007 a za ten čas sme odviedli kusisko poriadnej roboty pre organizácie venujúce sa deťom, seniorom, zdravotne znevýhodneným, týraným alebo jednoducho na miestach, kde chodíme relaxovať s našimi rodinami. Aj v sobotu 19. septembra čaká päť organizácií na brigádnikov zo železiarní.

Na Hutnícku kvapku krvi si nemusíte privstať, odbery potrvajú až do 11.00 hod.

Hutnícka kvapka krvi tradične štartuje dobrovoľnícke dni, a to už v piatok 18. septembra skoro ráno. Dvere Hematologicko-transfúziologického oddelenia Nemocnice Košice - Šaca v poliklinike na Vstupnom areáli USSK budú pre darcov otvorené od 6.00 hod. Primárka oddelenia MUDr. Annamária Bratková vyzýva darcov, aby prichádzali počas celého dopoludnia a vyhli sa tak kumulovaniu väčšieho počtu ľudí v čakárni. Upozorňuje aj na osobitné opatrenia v súvislosti s COVID-19, ktoré platia pri darovaní krvi od marca tohto roka.

Krv nemôže darovať ten, kto:

-  navštívil európsku krajinu 14 dní pred odberom
- navštívil mimoeurópsku krajinu 28 dní pred odberom
-  prekonal COVID-19 - nemôže darova
ť krv 28 dní po úplnom vyliečení
-  bol v kontakte s chorým alebo nakazeným
človekom - nemôže darovať 28 dní respektíve 14 dní (podľa toho, či bol tento z Európy alebo mimo Európy)
- pracuje ako tzv. pendler.

Každý, kto príde krv darovať, vyplní pri vstupe na transfúziologické pracovisko dotazník zameraný na epidemiologickú anamnézu. Ak bude všetko v poriadku a krv daruje, je povinný v prípade objavenia sa príznakov respiračného ochorenia do 14 dní od odberu krvi bezodkladne informovať transfúziologické pracovisko, kde krv daroval. Tak ako inde v interiéri, v poliklinike je povinné nosenie rúška.

Darovanie krvi je jednoduchý, ale vysoko humánny čin

Každý deň sú na Slovensku tisíce ľudí, ktorí potrebujú krv po úraze, počas operácie alebo liečby na onkologické či iné vážne ochorenie. Preto neváhajte a registrujte sa na darovanie krvi či ostatné dobrovoľnícke aktivity cez intranetovú aplikáciu.

Zbierka pre charitné centrá počas piatku i soboty

Jediná aktivita, na ktorú nie je potrebné sa registrovať, je zbierka šatstva a iných užitočných vecí. V piatok popoludní a v sobotu do 15.00 hod. na vás čakajú na dvoch odberných miestach, a to na Terase i Južnej triede. Organizácie ocenia najmä veci podľa zoznamu v tabuľke na pravej strane.                              

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...