Vyhľadávanie:

Dávajme si pozor

Dávajme si pozor

Aj keď nám zima zatiaľ nenadelila poriadnu snehovú prikrývku, vyna­hrádza si to, najmä v posledných týždňoch, inde. Malé vrstvy snehu, no najmä mrázik nám z času na čas pokrýva ľadom cesty i chodníky a vtedy opatrnosti,  nielen pri jazde autom, ale i pri obyčajnej chôdzi, nikdy nie je dosť. Berme výstrahy Slovenského hydrometeorologického ústavu vážne. Svoje o tom vedia desiatky obyvateľov mesta i jeho okolia, ktorí pohyb po zľadovatených komunikáciách  a boj so zemskou príťažlivosťou nezvládli.  V priebehu piatich dní, od piatka do utorka  minulého týždňa, len v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach ošetrili vyše stotridsať ľudí so zlomeninami zápästí, ramena, členkov, ale i stehennej kosti, u viacerých z nich si to po páde odniesla chrbtica, ba i hlava. Núdza dokonca nebola ani o otvorené rany. Zranenia viacerých z nich si vyžiadali hospitalizáciu v nemocnici.

Rušno bolo aj na urgentnom príjme šačianskej nemocnice, kde lekári, podľa vyjadrenia tlačovej hovorkyne Martiny Pavlíkovej, v dôsledku silnej poľadovice ošetrili 65 pacientov všetkých vekových kategórií, ktorí prišli najčastejšie so zlomeninami ruky, zápästia, nohy, členka. Najťažším zranením v Šaci bola zlomenina krčka stehenného kĺbu, ktorá si vyžiadala následnú operáciu.

Dávajme si pri poľadoviciach pozor, buďme pri chôdzi i šoférovaní nanajvýš opatrní a ak je to možné, vyhýbajme sa pešiemu pohybu po miestach, kde hrozí riziko pošmyknutia a pádu aj s tragickými následkami. Zdravie máme len jedno. Tak si ho strážme, aby sme oň neprišli. Myslime na výhody pevnej obuvi s nešmykľavou podrážkou, keď sa v prípade ďalšej silnej poľadovice i možnej snehovej kalamity  budeme chystať do práce. I na to, že prípadné pošmyknutie len ťažko vybalancujeme s rukami vo vreckách. Podľa odborníkov treba počas správnej chôdze na klzkom teréne, či zľadovatenom chodníku alebo komunikácii udržiavať ťažisko tela na prednej nohe.                                                   

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...