Vyhľadávanie:

Deň narcisov

Deň narcisov

V piatok 13. apríla sa uskutoční celoslovenská zbierka

V piatok 13. apríla 2012 môže pomôcť naozaj každý z nás. Liga proti rakovine organizuje v slovenských mestách a obciach, Košice nevynímajúc, už šestnásty ročník verejno-prospešnej finančnej zbierky Deň narcisov, ktorá má aj v spoločnosti U. S. Steel Košice svoju tradíciu. Len vlani dali košickí hutníci dokopy úctyhodných 4 412 eur. Pričinili sa tak o rekordný výnos tejto zbierky s ušľachtilým poslaním, ktorý na celom Slovensku predstavoval 965 270,43 eura. Kam a na čo smerovali vyzbierané finančné prostriedky?

"Na financovanie programov, ktoré sú založené na pomoci, osvete a prevencii a na podporu niektorých zdravotníckych zariadení, ktoré sa zaoberajú liečbou rakoviny," konštatovala Mária Wagnerová, predsedníčka košickej pobočky Ligy proti rakovine. "Napríklad Východoslovenský onkologický ústav v Košiciach získal 58 tisíc eur. Vďaka tejto finančnej injekcii sme mohli začať využívať pri liečbe rakoviny ďalšiu možnosť - špecifické ožarovanie do vnútra telesných dutín. Ide napríklad o gynekologické nádorové ochorenia u žien, ale aj nádory prsníka, prostaty. Spomínaná metóda je dôležitá najmä preto, že umožňuje ohraničiť ožarovaný terén, čím sa okolité tkanivo natoľko nepoškodzuje." Finančnú pomoc získali v našom meste vďaka minuloročnej zbierke na rozvoj nových techník a metód v prevencii, diagnostike a liečbe aj Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach a Inštitút nukleárnej a molekulárnej medicíny v Košiciach, na psychosociálnu starostlivosť o onkologických pacientov a ich rodiny aj nezisková organizácia Svetielko pomoci.

"Tohtoročnú zbierku Deň narcisov v Košiciach odštartujú aktivisti Ligy proti rakovine tak ako po minulé roky o piatej hodine ráno v areáli U. S. Steel Košice. Priamo v meste to bude o niekoľko hodín neskôr. Začne sprievodom po Hlavnej ulici, v ktorom nebude chýbať primátor Košíc Richard Raši, či predseda KSK Zdenko Trebuľa o desiatej hodine dopoludnia. Potom je už všetko na študentoch stredných a vysokých škôl a na aktivistoch Ligy proti rakovine," uviedla M. Wagnerová a dodala, že tak, ako po iné roky, aj tentoraz bude v OD Tesco konzultačno-poradenské centrum Ligy proti rakovine, v ktorom budú onkológovia a ďalší špecialisti pripravení odpovedať na otázky záujemcov. V dobrej tradícii plánujú pokračovať aj múzejníci, pridajú sa galérie i knižnice. Každý, kto v piatok 13. apríla príde do múzea alebo galérie s pripnutým žltým kvietkom nádeje, bude mať vstup zadarmo. K dispozícii bude počas zbierky 50 tisíc umelých a 5 tisíc živých narcisov. Kvietok dostane každý, kto prispeje. Navyše, na Hlavnej ulici sa o 16. hodine začne kultúrny program, ktorý pripravujú žiaci základných a stredných škôl v Košiciach.

Čo by teda Mária Wagnerová odkázala ľuďom, ktorí ešte váhajú či prispieť alebo nie?

"Dnes, žiaľ, každý tretí-štvrtý človek má zhubný nádor. Je to veľmi vážna výzva pre odborníkov, aby zvládli nápor, ktorý toto ochorenie so sebou prináša. Niektoré majú ťažší priebeh, iné menej ťažký, no treba povedať, že viac ako 50 percent z nich sa dá dnes úplne vyliečiť. Tu však treba zdôrazniť že len v prípade, ak je ochorenie odhalené zavčasu. Preto je prevencia mimoriadne dôležitá. Ak niekoho táto zákerná choroba neobíde, zrazu sa mu zrúti celý svet a treba mu pomáhať. Keď totiž takýto človek vyjde z ambulancie, mnohokrát ani nevie, čo mu to vlastne povedali, nevie sa rýchlo zorientovať... Musí nastúpiť pomoc, prejavy spolupatričnosti... čo je vlastne cieľom Ligy proti rakovine. Liga teda pomáha nielen tým, že dáva peniaze na osvetu a má preventívne programy a snaží sa ľudom priblížiť nové moderné diagnostické metódy a liečby, ale v čase, keď už nastúpi choroba, snaží sa pacientov veľmi významne podporovať. Aby prekonali prvý šok z diagnózy a zvládli problémy počas náročnej liečby."

Určitý prejav spolupatričnosti s chorými na rakovinu dnes vidíme na celom svete. Deň narcisov vznikol pred mnohými rokmi v Írsku a veľmi rýchlo sa rozšíril po Európe. Organizuje sa v USA, aj v ázijských krajinách. Na druhej strane je dobré vedieť, že ak sa rozhodneme prispieť, tak pomáhame nielen chorým, ale zároveň sa zamýšľame aj nad svojím zdravím. Možno to ľudí osloví aj v tom, aby sa o svoje zdravie viac starali a že za to, v akej je človek kondícii, môže naozaj každý sám. Aj v tom treba vidieť význam Dňa narcisov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...