Vyhľadávanie:

Deň po operačnom zákroku môžete byť doma

Deň po operačnom zákroku môžete byť doma

Jednodňová chirurgia realitou aj v šačianskej nemocnici

Jednodňová ambulantná starostlivosť či ľudovo povedané jednodňová chirurgia je už niekoľko mesiacov realitou aj v Nemocnici Košice Šaca, 1. súkromnej nemocnici. Žiadosť o licenciu na poskytovanie takýchto výkonov odobrilo Ministerstvo zdravotníctva SR ešte v minulom roku.

"V súvislosti s týmto rozhodnutím pre nás vyplynulo niekoľko povinností," konštatuje riaditeľ šačianskej nemocnice Juraj Vančík. "Museli sme v jednotlivých oddeleniach vyčleniť na tento účel dva až tri lôžka, ustanoviť do funkcie primára jednodňovej chirurgie, ktorým sa stal doktor Martin Šašalák a tiež vrchnú sestru, presne zadefinovať, ktoré zákroky sa budú vykonávať ako jednodňová chirurgia..."

Zatiaľ sa zákroky v rámci jednodňovej chirurgie vykonávajú na krčnom, chirurgickom a gynekologickom oddelení, čochvíľa aj na ortopedickom oddelení. Podľa vyjadrenia Juraja Vančíka ide o drobné operačné výkony, v rámci ktorých pacient nepotrebuje byť hospitalizovaný viac dní. Rozhodne o tom lekár. Predoperačné vyšetrenia pritom netrvajú v tomto zdravotníckom zariadení vo väčšine prípadov viac ako tri či štyri hodiny. V zdravotníckej starostlivosti ide v podstate o nadštandard, ten však v plnej miere uhrádzajú zdravotné poisťovne.

"Jednodňová ambulatná starostlivosť ide ruka v ruke so svetovým trendom, ktorý nemožno obísť," dodáva Juraj Vančík. Pre nemocnicu, poisťovne, ale predovšetkým samotného pacienta je nesporným prínosom. Nielen kvôli podstatnému skráteniu práceneschopnosti, ale aj z psychologického hľadiska. Rekonvalescencia v domácom prostredí je predsa len pre človeka prijateľnejšia.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...