Vyhľadávanie:

Digitálny dermatoskop

Digitálny dermatoskop

Nemocnica Košice-Šaca a.s., 1. súkromná nemocnica

Rakovina kože, malígny melanóm, patrí medzi najzhubnejšie choroby vo všeobecnosti. Výskyt nádorov, žiaľ, neustále narastá a jeho diagnostikovanie aj u mladších vekových kategórií nie je ničím výnimočným. Dnes je už dokázané, že UVB a UVA žiarenie má karcinogénny potenciál.

Honba za bronzovo opálenou pokožkou a prílišné slnenie môže podľa slov primárky kožného oddelenia Nemocnice Košice-Šaca, a. s., 1. súkromnej nemocnice Kataríny Drotárovej spôsobiť premenu tzv. materského znamienka na rakovinový kožný nádor. Zmeny na znamienku v podobe jeho rastu či strácania sa, krvácania alebo svrbenia, signalizujú, že sa v ňom niečo deje. Napriek tomu, že koža je orgán, na ktorom zmeny vidieť voľným okom, lekár, aj keď má dostatok bohatých skúseností, nemôže odhaliť všetky procesy, ktoré sa v znamienku dejú.

Skorú diagnostiku umožňuje už od septembra minulého roku digitálny iluminiscenčný dermatoskop, ktorí lekári v Šaci dostali k dispozícii vďaka Nadácii U. S. Steel Košice. Prístroj znamienko presvieti, urobí jeho digitálnu analýzu, pričom výsledky z nej aj archivuje. Dá sa tak k nim vrátiť pri návšteve pacienta napríklad o rok a porovnať nové výsledky z predchádzajúcimi. Dermatoskop s vysokou percentuálnou istotou odhalí aj malígny melanóm. Od septembra 2004 do 12. januára tohto roku bolo na dermatoskope bezplatne vyšetrených 242 zamestnancov U. S. Steel Košice. Do 18. februára je na vyšetrenie objednaných ďalších 65 zamestnancov, postupne k nim pribudnú ďalší.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...