Vyhľadávanie:

Divákov na Tokajský festival priviezla parná lokomotíva

Divákov na Tokajský festival priviezla parná lokomotíva

Pozoruhodné podujatie nesúce znaky výnimočnosti a plné snahy návštevníka prekvapiť a zaujať pripravili organizátori na nedeľu 2. júla. Kultúrne centrum Medzibodrožia a Použia v Kráľovskom Chlmci, Obec Borša, Obec Viničky a Združenie obcí Tokajského regiónu ponúkli nielen Košičanom možnosť vychutnať si obľúbený Tokajský festival so všetkými jeho lákadlami. Doprava naň bola viac než zaujímavá, parným rušňom predsa necestujeme každý deň.
Kroky obdivovateľov folklórnych tradícií i členov rodín užívajúcich si chvíle víkendového oddychu smerovali v čase nedeľného obeda na železničnú stanicu v Košiciach. Práve odtiaľ mal byť totiž zadarmo vypravený mimoriadny vlak Tokajský expres ťahaný parným rušňom Šľachtičná. Počasie atraktívnemu podujatiu prialo, preto sa už niečo po dvanástej hodine začali na nástupišti zhromažďovať nedočkaví výletníci. Do vlaku nastúpil aj predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa, ktorý nad celým podujatím prevzal záštitu a prezident spoločnosti U. S. Steel Košice David H. Lohr. Dobrou muzikou a krásnym spevom ľudových piesní ich potešili miestni sólisti speváci. Presne v stanovenú chvíľu odchodu sa nástupište číslo jeden prenieslo o dobrých pár rokov späť, jedenástu koľaj zahalila para a prenikavý charakteristický zvuk lokomotívy známy už len z filmov sprevádzal veľkolepý odchod plného vlaku. Právo zadarmo sa v ňom zviezť využili Košičania, ale i obyvatelia obcí Kalša, Kuzmice, Michaľany, Čerhov a Slovenské Nové Mesto, v ktorých mal vlak zastávky. V Kuzmiciach pristúpili i členovia miestnej folklórnej skupiny Vidumanec, ktorí spevom zabávali cestujúcich. Na hostí čakalo v Borši slávnostné privítanie chlebom, soľou a dobrou muzikou a následne sa už začal sprievod folkloristov do renesančného hradného kaštieľa Rákocziovcov. Pred oficiálnym otvorením hlavného programu festivalu, o ktoré sa postaral čosi po 15-tej hodine Zdenko Trebuľa a starosta obce Borša Michal Szabó, sa uskutočnilo kladenie vencov k pamätnej tabuli Františka Rákocziho II. Obrovská nádielka kvalitných vystúpení domácich i zahraničných súborov nadchla každého bez rozdielu veku. Okrem domácich skupín svoje umenie prezentovali aj kolektívy z Ukrajiny, Maďarska, Poľska a Rumunska.
Medzi divákmi nechýbali ani Imré Czékman, generálny konzul Maďarskej republiky na Slovensku, Pavol Balogh, predseda Združenia obcí Tokajského regiónu, starostovia okolitých obcí, zástupcovia Košického samosprávneho kraja a vedenia spoločnosti U. S. Steel Košice. Veľkému záujmu sa tešila i historická skupina z kuruckého obdobia, lukostrelci a brušné tanečnice. Diváci mohli okrem spevu, tanca a hudby oceniť i tradičné gurmánske špeciality a vynikajúce vínka. Nechýbali ani šikovní ľudoví remeselníci prezentujúci priamo pred očami prítomných svoje umenie.
Mimoriadny vlak Tokajský expres z Borše do Košíc viezol po 19. hodine domov spokojných návštevníkov festivalu plných neopakovateľných zážitkov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...