Vyhľadávanie:

Dnes sa už nenáhlia len k požiarom

Dnes sa už nenáhlia len k požiarom

Hasiči v USSK si pripomenuli svoj deň

Viete o tom, že kult sv. Floriána sa datuje od 8. storočia, kedy ho uctievali ako regionálneho ochrancu oblasti pri rieke Éncs pred Avarmi? Jeho tesnejšia spätosť s hasičmi je známa od začiatku 17. storočia, keď sa jeho postava objavuje aj na hasičskej výzbroji, vodných puškách a striekačkách. Od tých čias sa motív svätca, vylievajúceho džbán vody na horiaci dom, nachádzal na množstve ďalších predmetov súvisiacich priamo alebo nepriamo s hasičstvom. Prečo si hasiči vybrali za svojho ochrancu práve sv. Floriána je ťažko presne určiť. Jedna z legiend hovorí o zbožnom vojakovi Floriánovi, ktorého viera bola taká veľká a vrúcna, že zahasila plameň horiaceho domu a tak ho zachránila pred skazou. Svätého Floriána si za svojho ochrancu vybrali nielen u nás, ale aj v mnohých iných krajinách, i ďalšie remeslá, ktoré majú niečo do činenia s ohňom. Napríklad kováči, kominári, pekári a zaujímavé je, že aj džbankári.

Svätý Florián aj dnes stelesňuje vlastnosti každého hasiča - vytrvalosť, odvahu, česť, ochotu neustále pomáhať blížnemu, schopnosť sebaobetovania. "O tejto pravde sa môžeme presvedčiť, len čo začujeme známu sirénu," povedal na slávnostnom zhromaždení hasičov U. S. Steel Košice, ktorým si v piatok 25. mája, pripomenuli svoj sviatok aj v prítomnosti svojich bývalých kolegov, dnes na zaslúženom odpočinku, veliteľ Závodného hasičského útvaru USSK Ján Jeňo. "Siréna dnes už neoznamuje len to, že sa hasiči náhlia k požiaru, ale aj zachraňovať životy v rôznych iných situáciách. Pri dopravných nehodách, povodniach, záchrane ľudí z neprístupného terénu, pred nebezpečne útočiacim hmyzom, spúšťajú sa na lanách zo striech, aby cez okno alebo balkón poskytli pomoc človeku, ktorý ostal bez pomoci v nebezpečnom priestore. Sú to hasiči, ktorí preberajú a do bezpečných obálok schovávajú nebezpečný biely prášok... Sú to predovšetkým hasiči, ktorí likvidujú ekologické katastrofy. Za túto odvahu a prácu patrí vďaka aj vám."

Podujatie bolo príležitosťou aj na oceňovanie. Tých, ktorí vlani prispeli k zveľaďovaniu, rozvoju a pozdvihnutiu kreditu Závodného hasičského útvaru v očiach divíznych závodov, ale i širokej verejnosti. Z rúk veliteľa Jána Jeňa si diplomy prevzali Milan Suchovič, Jozef Valečko, Marián Tomčo. Ocenenie in memoriam udelili aj nedávno zosnulému Pavlovi Sedlákovi. Prevzal ho jeho syn Peter, ktorý pokračuje v otcových šľapajach. Nedávno posilnil rady hasičov v USSK. Potlesk účastníkov stretnutia patril aj víťazom miestneho kola súťaže Železný hasič. Zvíťazil v nej Martin Joščák, pred Adriánom Ficíkom a Štefanom Sziladim.

V kategórii družstiev sa najlepšie darilo zmene A, ktorú v súčasnosti vedie Benjamín Brandis. Jeho nedávny počin, keď zachránil život svojmu kolegovi - Ľubomírovi Mitríkovi, ocenili aj kolegovia z Gary Works. Obom, prostredníctvom veliteľa J. Jeňa, poslali pozdravy a malú pozornosť.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...