Vyhľadávanie:

Do Botanickej záhrady UPJŠ prinášame viditeľné zmeny

Do Botanickej záhrady UPJŠ prinášame viditeľné zmeny

Hoci unavení, no stále s úsmevom na tvári sa dobrovoľníci chystajú prísť aj o rok. „Vidieť, čo sme dokázali, nás motivuje prísť opäť.“

Botanická záhrada sa mení z roka na rok. Od našich posledných dobrovoľníckych dní prešla rekonštrukciou hlavná budova a pribudlo aj nové návštevnícke centrum. Práve pri ňom mohli rodiny s deťmi, ktoré v horúci sobotný deň do botanickej záhrady prúdili v hojnom počte, stretnúť prvú skupinu našich dobrovoľníkov. Pripraviť terén na záhradnú výsadbu sa podujali Igor Horňák z údržby s manželkou Jarmilou, Tatiana Chovanová i štipendista USSK Ján Kapráľ. Odstrániť burinu, založiť nopovú fóliu, nanosiť a rozhrabať novú voňajúcu zeminu im zabralo celé dopoludnie. Obďaleč od nich posilňovali svalstvo pri podobnej činnosti ďalší hutníci: Peter Bencko z ľudských zdrojov, štipendista Martin Mašľan a Kosmas Bekiaris z IT, ktorý prišiel opäť pomôcť do botanickej aj s manželkou Marianou a sestrou Alenou. Tá okrem hrablí dokáže dobre pracovať aj so šedými mozgovými bunkami a onedlho bude Slovensko reprezentovať na 44. šachovej olympiáde v Indii.

Kráčajúc po botanickej záhrade sme kde tu natrafili na ďalšie skupinky dobrovoľníkov. Pri natieraní lavičiek, altánku a kovových konštrukcií sme mohli stretnúť kolegyne z predaja Auroru Jajkovú a Dianu Mašľanovú s dcérou Zuzkou. Podobné práce vykonávali aj Marta Durňaková z účtovníctva, silno podporovaná dvomi mužskými rodinnými príslušníkmi, synom Vladimírom a priateľom Milošom. Podujatie nevynechala ani dlhoročná dobrovoľníčka Viera Verešová z dopravy.

Na dni dobrovoľníkov sa vždy teší aj Mária Krúpová z IT. „Toto podujatie ma vždy pozitívne nakopne. Stretnem tu nových ľudí a spoznám aj kolegov, s ktorými v práci spolupracujem, ale osobne som ich ešte nemala možnosť stretnúť.“ Zaujímavou členkou jej natieračskej partie bola aj štipendistka USSK Lenka Trembecká, študujúca v škótskom Glasgowe, ktorá sa aktuálne na stáži v Košiciach venuje najmä programovaniu a analýze dát v oblasti solárnych turbín. Dobročinnosť a dobrovoľníctvo je medzi našimi kolegyňami z IT hlboko zakorenené, lebo Evu Stanovú, Helenu Ondejkovú i Moniku Múdru na našich firemných podujatiach stretávame pravidelne, tentoraz v tretej natieračskej skupinke. Skupinu dobrovoľníkov v zázemí pri vyplievaní záhonov dopĺňala Jana Radianská z nákupu s priateľkou Erikou.

Ako s úsmevom pri zahájení podujatia poznamenal Robert Gregorek, vedúci úžitkovej a dekoratívnej flóry, „pre dobrovoľníkov z USSK vždy pripravíme aj nejakú lahôdku. Vďaka ich nasadeniu a precíznosti vždy všetko klapne, ako má.“ Pokiaľ v minulých rokoch to bola napr. výstavba rozária, kde sa nielen mladomanželia, ale i ostatní návštevníci radi fotia, minulý rok to bolo dokončenie terénu okolo nových exteriérových fitness zariadení a tentokrát bola v pláne revitalizácia časti historického rybníka. Ak by sme sa pozreli na stav pred dňami dobrovoľníkov, ako sme ho popísali v článku U. S. Steel Košice - Botanickú záhradu nespoznáte! (usske.sk) a následne po podujatí, zmena je neuveriteľná. To vyzdvihuje aj riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ Pavol Mártonfi. „Na dobrovoľníkov z U. S. Steel sa môžeme vždy spoľahnúť a plánovať aktivity, ktoré našu záhradu viditeľne menia k lepšiemu rok čo rok.,“ nešetril slovami chvály. Kusisko roboty pri kaskádovaní brehov budúceho rybníka, kde plánujú botanici chovať chráneného karasa, odviedli František Chovan a Peter Chytil z údržby, Branislav Klobošič  a Marek Manica z finančného úseku a zahanbiť sa nedali ani dvaja lekári Tomáš Kollár a Imrich Šoltés. Najťažším orieškom pre celú skupinu, doplnenú, samozrejme, ako na každom inom mieste, odbornými pracovníkmi z botanickej záhrady i kvestorom univerzity Michalom Tkáčom, bolo premiestnenie izolačnej fólie, vážiacej niekoľko stoviek kilogramov. Ale aj to chlapi úspešne zvládli a voda do rybníka mohla začať pritekať. Aj vďaka Monike Falisovej z finančného úseku a Barbare Kollárovej, ktoré spolu s Martinou Gregorekovou a riaditeľom Mártonfim dokončili práce pri vodovodnom prítoku.

Prezident U. S. Steel Košice Jim Bruno, ktorý spolu s viceprezidentom Miroslavom Kiraľvargom stihli pozdraviť dobrovoľníkov na troch miestach vrátane botanickej záhrady, bol na zamestnancov veľmi hrdý. „Je pre nás dôležité byť súčasťou komunity. Každý rok vidíme veľký progres na miestach, kde pomáhame. Je úžasné vidieť, akú veľkú zmenu prinášajú v komunite naši zamestnanci.“

Autori fotografií: Arpád Köteles, Ján Bača a Ľubomíra Šoltésová

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...