Vyhľadávanie:

Skrášlený útulok vďaka milovníkom zvierat

Skrášlený útulok vďaka milovníkom zvierat

„Dobré počasie, dobrá nálada, dobré výkony všetkých aktivít“, takto možno v skratke zhodnotiť Deň dobrovoľníkov v sobotu 18.6.2022 v útulku pre psov v Haniske, ktorý sa uskutočnil opäť po dvoch rokoch.

Zamestnanci spoločnosti sa zapojili do činností pre skvalitnenie starostlivosti o psíkov, pre uľahčenie práce personálu a pre zatraktívnenie pobytu návštevníkov medzi psíkmi.

Než sa robota začala, dobrovoľníkov privítala šéfka útulku Romana Šerfelová a koordinátorka Jana Bernátová, úvodné slová pridal aj Ján Bača, riaditeľ pre vonkajšie vzťahy.

Po oboznámení sa s náplňou jednotlivých aktivít sa dobrovoľníci s vervou pustili do práce. Viacerí prišili aj s rodinnými príslušníkmi, vrátane detí. Spolu s pracovníkmi útulku vytvorili štyri pracovné tímy.

Prvú skupinu tvorili „silní chlapi“. Na prenášanie štrku do výbehu pre psov presne takých bolo treba. K Tomášovi Kuriatnikovi, generálnemu manažérovi IT Support Services a Milanovi Kožejovi, majstrovi na DZ Studená valcovňa sa pridali hokejisti z HC Košice Gabriel Špilár, Miloslav Klíma, Dominik Riečický a spolu s viceprezidentom pre predaj a technický servis zákazníkom  Júliusom Langom mali tentokrát posilňovňu priamo v prírode.

Ďalšia časť dobrovoľníkov sa sústredila na natieranie dosiek altánkov, lavičiek a stolov v oddychovej zóne. Medzi dobrovoľníkmi v tejto skupine bola Silvia Gaálová, viceprezidentka pre financovanie. Pochvaľuje si: „Do našej rodiny pribudol psík pred dvoma rokmi. Súžitie so psíkom prináša veľa lásky, no je aj o zodpovednosti“, dodáva. Spolu s ďalšou dobrovoľníčkou Brigitou Kurucovou sú vo vedení Ženskej siete USSK, ktorá tento rok, tu v útulku, deň dobrovoľníkov organizuje.

Veľkú zásluhu, že vďaka novým náterom ožili altánky aj koterce pre psov, majú Eva Durzóová, Kamila Piekarová a Silvia Šulcová, pracovníčky právneho útvaru, brigádnici Barbora Ľapinová a súrodenci Matúš a Petra Maršalovci.

„Bývame v bloku, no k zvieratám máme blízko. Zvlášť k psom. Dcéra Lenka je študentka veteriny,“ ozrejmila svoj životný postoj Jarmila Gumanová, rozvrhovačka na cestnej doprave, ktorá prišla pomôcť pri obnove náterov spolu s manželom a dospelými deťmi.

Tretiu skupinu bolo počuť už z diaľky. Zvuk motorov benzínových kosačiek pútal pozornosť na trojicu koscov, ktorí prišli s vlastnými kosačkami a vykosili

takmer celý areál. Trávu v oddychovej zóne a v psích výbehoch kosil Adam Dudič, generálny manažér pre všeobecné účtovníctvo a dane a veľký obdiv si zaslúžil za „dospelácky“ výkon jeho 13-ročný syn Gregor, tohtoročný najmladší aktívny dobrovoľník, ktorý svojim zručným kosením na rotačnej kosačke so zberným košom ušetril hrabanie. Svojou kosačkou im kontroval Róbert Delina, z útvaru daní, ktorého dcéra Katka pomáhala s hrabaním.

Ďalšia členka tejto skupiny, stála dobrovoľníčka v útulku, Erika Linkeschová z oddelenia Nábor a výber, nám počas hrabania prezradila: „Do útulku chodievam aj mimo dní dobrovoľníkov. Keď mám staré koberce, paplóny, matrace, tak ich naložím do auta a donesiem sem, tu sa im všetko zíde.“

Posledná skupina pracovala na úprave dreveného opláštenia prístrešku na drevo a na zhotovení nových prístreškov pre psíkov.

Tím stolárov prišiel na deň dobrovoľníkov taktiež vyzbrojený vlastnou technikou – pílami. Andrejovi Krištofčíkovi, riaditeľovi pre inovácie a stratégiu, ktorý prišiel na deň dobrovoľníkov spolu s 10-ročným synom Kamilom, išla práca na vlastnej píle „od ruky“. Precízne vymerané a narezané dosky potom spolu s Michalom Dečom, IT špecialistom a Matúšom Bakšim z teplárne pripevňovali na základnú konštrukciu vyprataného prístrešku, ktorý bude slúžiť na ukladanie palivového dreva. Vynovený prístrešok dostal aj nový ochranný náter.

Táto skupina pomáhala aj s prípravou materiálu – rezaním hranolov a dosiek, potrebných na zhotovenie nových prístreškov pre psíkov. Z pripraveného materiálu skupina dobrovoľníkov z útulku na čele s Martinom Mičurom zhotovila štyri nové prístrešky, ktoré budú slúžiť na ochranu psov nielen pred horúcim slnkom. V tento skupine priložila ruku k dielu Eva Poláková, operátorka spracovania dát.

Poobede utíchol zvuk kosačiek a píl. Zostal len pocit dobre vykonanej práce pre lepší život najvernejších priateľov človeka žijúcich v tunajšom útulku.

Romana Šerfelová, riaditeľka občianskeho združenia Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov, ktoré spravuje miestny útulok, oceňuje dlhoročnú pomoc železiarov: „Vďaka dňom dobrovoľníkov je tu urobeného oveľa viac, než by sme dokázali sami. Ďakujeme Vám za vašu podporu.“

Určite prídeme opäť pomôcť. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník dňa dobrovoľníkov v psom útulku.

Autori fotografií: Jana Bernátová a Ján Bača

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...