Vyhľadávanie:

Do Košíc prišiel Britský expres

Do Košíc prišiel Britský expres

Výstavný projekt British Express/Britský expres, jeden z kľúčových a posledných projektov Európskeho hlavného mesta kultúry v tomto roku, prináša vzorku súčasného vizuálneho umenia v podobe diel dvadsiatich piatich autorov a prezentuje vplyv silnej pop-artovej lekcie a osobnosti Andyho Warhola na súčasnú britskú výtvarnú scénu v niekoľkých rovinách. Ide predovšetkým o zobrazenie novodobých popových ikon a celebrít, vykreslenie komerčného mestského prostredia a konzumu, ale aj ironický a kritický pohľad na túto sféru, či konceptuálne prístupy, ale aj o posun aj v oblasti médií - presadenie a široké používanie techniky sieťotlače, prezentácie bežných, banálnych predmetov, použitie neštylizovaného fotografického alebo filmového záznamu a dokumentu.

"Výstava tak dáva unikátnu možnosť nielen Košičanom, ale celej slovenskej verejnosti, zoznámiť sa priamo so silnou vizuálnou scénou na Britských ostrovoch, prináša celý rad špičkových mien z medzinárodnej scény a zároveň nás zoznamuje aj s významnou zberateľskou rolou takej inštitúcie akou je British Council," povedal kurátor výstavy Vladimír Beskid.

Až do 26. januára 2014 sa môžete v Kunsthalle/Hale umenia Košice zoznámiť so súčasným, vo svete vysoko hodnoteným britským umením, ktoré je charakterizované rôznorodosťou foriem vytvorených diel a uvoľnenosťou autorských prístupov, no rovnako spochybňujúcim predsudky a búrajúcim hranice v ľudskom chápaní umenia a kultúry. Je to výber z realizácií pracujúcich s fotografiou, videom či priestorovými inštaláciami.

Reprezentatívne výstavné priestory Kunsthalle na dva a pol mesiaca zaplnia diela takých významných autorov akými sú Mat Vollishaw, Jake and Dinos Chapman, Tony Cragg, Richard Deacon, Angus Fairhurst, Liam Gillick, Douglas Gordon, Antony Gormley, Mona Hatoum, Marcus Haydock, Tim Head, Damien Hirst, Karen Knorr, David Mach, Ron o´Donnel, Julian Opie, Martin Parr, Simon Patterson, Mark Power, Clare Strand, Gavin Turk, Gillian Wearing, Gery Webb, Rachel Whiteread, Wood and Harrison. Ich prehliadku si nenechajte ujsť.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...