Vyhľadávanie:

Podpora Akčnému plánu pre oceliarstvo

Podpora Akčnému plánu pre oceliarstvo

Prezident U. S. Steel Košice vystúpil na zasadnutí Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru

Prezident U. S. Steel Košice George F. Babcoke a viceprezident pre vonkajšie vzťahy, riadenie a rozvoj podnikania Miroslav Kiraľvarga sa 23. októbra 2013 zúčastnili verejného zasadnutia Konzultačnej komisie pre zmeny v priemysle v rámci Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru (EHSV), ktoré bolo venované Akčnému plánu pre oceliarstvo v EÚ. Zasadnutie viedol Michal Pintér, riaditeľ USSK pre vzťahy s vládou a EÚ, ktorý je zároveň viceprezidentom skupiny zamestnávateľov EHSV a prezidentom študijnej skupiny k Akčnému plánu pre oceliarstvo. George F. Babcoke vystúpil v mene celého európskeho oceliarskeho priemyslu pred zástupcami Európskej komisie, Európskeho parlamentu, Európskej rady, predstaviteľmi priemyslu i odborových organizácií. Úvodnú prednášku mal Etienne Davignon, bývalý viceprezident Európskej komisie a autor prvého akčného plánu EÚ z roku 1977.

Vo svojom vystúpení George F. Babcoke povedal: "V Spojených štátoch sa začal priemysel zotavovať a čoskoro tomu tak snáď bude aj v Európe. Európska únia by však mala čo najskôr prijať opatrenia na zmiernenie rozdielov v cenách energie pre priemysel v EÚ a jej hlavnými konkurentmi. Amerika profituje z novej ťažobnej technológie, výsledkom ktorej je lacná a spoľahlivá energia, zatiaľ čo európsky biznis platí historicky najvyššie účty za energiu," povedal George Babcoke a uviedol príklad rakúskej firmy, ktorá sa rozhodla postaviť svoj závod v Texase, akoby mala byť znevýhodnená vysokými cenami za elektrinu a plyn v Európe. "Je výhodnejšie transportovať nerastné suroviny cez Atlantik, spracovať ich v Spojených štátoch a priviezť späť hotové produkty, ako expandovať výrobu v Európe."

Podľa neho Európa na to, aby zostala konkurencieschopná, potrebuje takisto oveľa stálejší, predvídateľnejší a efektívnejší legislatívny rámec. Vysvetlil, že investície s dlhodobou návratnosťou, tak ako je tomu v oceliarstve, vyžadujú stabilné prostredie a podmienky. Michal Pintér, v mene Európskeho výboru pre ekonomické a sociálne záležitosti povedal: "Vítame a podporujeme Akčný plán pre oceliarstvo, predstavený viceprezidentom Európskej komisie Antoniom Tajanim, ako prvý dôležitý a nevyhnutný krok na podporu chradnúceho hutníckeho priemyslu v EÚ." Ako však dodal, priemysel je znepokojený, že plán nejde dostatočne do hĺbky, čo sa týka z krátkodobého hľadiska najmä sociálnych aspektov a zo strednodobého a dlhodobého hľadiska najmä energetickej a klimatickej politiky. "Je alarmujúce, ak sú firmy pripravené investovať do oceliarstva, avšak nechcú investovať v Európe," uzavrel svoje vystúpenie Michal Pintér.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...