Vyhľadávanie:

V Čakanovciach ústretovosť košickej oceliarne vítajú

V Čakanovciach ústretovosť košickej oceliarne vítajú

Umelé kamenivo z vysokopecnej trosky pomáha obciam a chráni životné prostredie

Vlani spoločnosť U. S. Steel Košice prijala rozhodnutie, vďaka ktorému sa podarilo ušetriť mestským i obecným samosprávam v našom regióne nemalé finančné prostriedky a zároveň i ochrániť životné prostredie. Pomoc košickej oceliarne spočívajúcu v dodávkach umelého kameniva z vysokopecnej trosky vrátane dopravy za symbolickú cenu si starostovia mimoriadne cenia. Vlani dodala spoločnosť U. S. Steel Košice obciam a košickým mestským častiam, na základe ich požiadaviek, viac ako 61 600 ton umelého kameniva. Záujem o tento druh podpory neutícha. Dosvedčuje to aj skutočnosť, že v tomto roku si už samosprávy objednali ďalšie tisícky ton materiálu z vysokopecnej trosky. V našom seriáli mapujeme jeho reálne využitie.

"O možnosti získať umelé kamenivo od spoločnosti U. S. Steel Košice za vskutku veľmi priaznivých podmienok som sa dozvedel len nedávno," konštatoval starosta Čakanoviec Emil Imro, keď sme sa pred časom stretli priamo v jeho úrade. "Nevedel som o tejto a tiež aj minuloročnej aktivite vašej firmy, ktorú si však, to musím povedať, veľmi cením. V obci sme už zužitkovali vyše stopäťdesiat ton tohto materiálu. Išlo v podstate o dve frakcie. Nula osemnástku i tridsať dvojku," poznamenal a dodal, že umelé kamenivo využili v Čakanovciach zatiaľ na opravy miestnych cestných komunikácií. "Predovšetkým cesty vedúcej k osade a potom aj spojnice smerom k Olšave, ktorá bola vo veľmi zlom stave a plná výmoľov. Chceme, aby bola na úrovni, ľudia ju dosť často pri prechádzkach do lesa využívajú. Zvyšný materiál na ďalšie opravy ciest sme dovtedy, kým si zadovážime potrebné mechanizmy, dočasne uložili na provizórnej skládke," konkretizoval starosta.

Emil Imro je starostom tretí rok. Niektoré plány vyšli, iné ešte čakajú na realizáciu. Mrzí ho, že v obci, ktorá má vlastný vodovod, chýba kanalizácia. Projekt z deväťdesiateho šiesteho roku nie je aktuálny, treba dať vypracovať nový. Desaťtisíc eur naň však zatiaľ niet... V ostatnom čase sa v obci viac rozhýbal kultúrny i športový život, koncom tohtoročného augusta Čakanovčania nechýbali na prvom ročníku Dňa mikroregiónu pod Mošníkom, do ktorého ich obec spolu s Vyšnou Kamenicou, Nižnou Kamenicou, Herľanmi, Svinicou a Košickým Klečenovom patrí. "V minulom roku sme z financií Krajského školského úradu dali kompletne zrekonštruovať základnú, ale i materskú školu, ktorej interiér aj exteriér dnes vyzerá naozaj k svetu," pochváli výsledný efekt investície starosta. "Vymenili sme podlahy, okná, budove dali novú strechu a zateplili ju." Čakanovciam s vyše päťsto obyvateľmi a takmer tisíc hektárovým katastrom by sa zišlo, uviedol, aj detské ihrisko. Zatiaľ sa grant na jeho vybudovanie síce nepodarilo získať, Emil Imro však nehádže flintu do žita. "Keď nám to vyjde, zíde sa nám od vás ďalšie kamenivo," doložil na záver.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...