Vyhľadávanie:

Do unimobuniek už nezateká

Do unimobuniek už nezateká

Spoločnosť U. S. Steel Košice darovala útulku pri Haniske kašírované plachty

Úspešná spolupráca medzi útulkom pre opustené zvieratá pri Haniske a spoločnosťou U. S. Steel Košice trvá už viac ako sedem rokov. Za ten čas pomohli železiari psíkom bez domova nespočetnekrát. Či už brigádami počas Dní dobrovoľníkov, finančnými príspevkami, alebo prostredníctvom rôznych materiálnych darov.

Najnovšie spoločnosť U. S. Steel Košice poskytla útulku štyri kašírované plachty. Poslúžili ako izolácia striech troch unimobuniek, v ktorých našli domov niekoľkí štvornohí chlpáči. Ešte donedávna im do týchto príbytkov zatekala voda. "Situácia sa rapídne zhoršila po oteplení, keď začalo výdatne pršať," vysvetľuje šéfka Únie vzájomnej pomoci ľudí a psov Romana Šerfelová. "Obrátili sme sa preto s prosbou na spoločnosť U. S. Steel Košice, či by nám neposkytla nejaké plachty, ktoré by sme využili na zakrytie striech unimobuniek. Ako vždy ste nesklamali," adresuje slová chvály železiarom, ktorí promptne na žiadosť zareagovali.

K subjektom, ktoré v ostatnom čase s útulkom pri Haniske intenzívne spolupracujú, patrí aj nezisková organizácia Oáza - nádej pre nový život. Venuje sa ľuďom, ktorí nepriazňou osudu stratili strechu nad hlavou a svoj provizórny domov našli v útulku v Bernátovciach.

Štyria chlapi z Oázy prišli pomôcť pri odstraňovaní problému so zatekaním unimobuniek v posledný januárový deň. Vďaka ich zručnosti boli kašírované plachty čoskoro upevnené na strechách psích príbytkov. Navyše, počas návštevy stihli opraviť aj jeden koterec. Pomoc psíkom bez domova nie je klientom z Oázy cudzia, pretože majú podobný osud. Kolegovia z útulku pri Haniske si ich prácu vážia. "Spolupracujeme od leta minulého roka, keď sme sa zapojili do projektu Tuláci pomáhajú tulákom. Venovali sme im niekoľko psíkov, aby sa o nich v rámci pracovnej terapie starali. Na oplátku nám pomáhajú v útulku. Boli tu aj pred tromi týždňami. Topiaci sa sneh zdvihol hladinu miestneho potoka a tak nám pomohli s protipovodňovými opatreniami. Plnili vrecia troskou, ktorú máme mimochodom tiež z U. S. Steel Košice," pripomína R. Šerfelová a dodáva, že pomoc klientov z Oázy sa v útulku zíde ako soľ. Práce je vždy dosť.

Po Vianociach sa situácia so psíkmi tradične zhoršila, do útulku prišli ďalší. Podľa R. Šerfelovej ich majú aktuálne vyše stopäťdesiat. Náklady na prevádzku útulku sú vysoké, veľkú časť zhltne veterinárna starostlivosť. Aj preto tohtoročný výťažok zo zbierky z charitatívneho stánku U. S. Steel Košice, v ktorom Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov vyzbierala bezmála 1 100 eur, putoval na vakcináciu psíkov. Veterinárne služby ich pritom mesačne vyjdú až na tri tisícky. Preto sa tešia z každého eura.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...