Vyhľadávanie:

Dobrá správa pre sporiteľov

Dobrá správa pre sporiteľov

Hovoríme s vedúcou oddelenia marketingovej komunikácie DDS STABILITA Janou Volnerovou

 

Veľká časť zamestnancov U. S. Steel Košice si v penzii prilepšuje okrem štátom vyplácaného starobného dôchodku aj doplnkovým dôchodkom z tretieho piliera. O aktuálnom zhodnocovaní našich úspor  v Doplnkovej dôchodkovej spoločnosti STABILITA hovoríme s  vedúcou oddelenia marketingovej komunikácie Mgr. Janou Volnerovou.

 Koľkí košickí hutníci už splnili podmienky na vyplácanie doplnkového starobného dôchodku?

Väčšinou v súvislosti s III. pilierom hovoríme iba o fáze „sporenia“, a tak trocha zabúdame na účel. Tým je práve možnosť získať doplnkový dôchodok v čase, keď už ukončíme pracovný pomer a zväčša sa stávame závislí len od štátneho dôchodku. Hovorme však o konkrétnych číslach. Doplnkový starobný dôchodok počas svojej existencie vyplatila, resp. vypláca STABILITA takmer 100 000 klientom. Aktuálne je medzi nimi viac ako 2600 zamestnancov U. S. Steel Košice, ktorí už pracovný pomer ukončili alebo splnili podmienky na vyplácanie dopln­kového dôchodku, aj keď ešte pracujú.  O doplnkový starobný dôchodok  podľa aktuálnej legislatívy môže klient požiadať, ak dovŕšil  vek potrebný na vznik nároku na riadny alebo predčasný  starobný dôchodok  stanovený Sociálnou poisťovňou. Staré účastnícke zmluvy, u ktorých klienti neprijali dodatok k novým podmienkam, sa riadia podmienkami uvedenými v zmluve. Dôchodok vyplácame štvrťročne, vždy na začiatku obdobia vopred a vypláca sa počas minimálne piatich rokov. Avšak frekvenciu i dlhšiu lehotu vyplácania si klient môže dohodnúť so STABILITOU podľa svojich potrieb.

 Aká je aktuálna priemerná výška vyplácanej dávky?

Je to  248 eur, čo je k dôchodku od „štátu“ určite príjemný bonus. Samozrejme, výška závisí od celkovej nasporenej sumy, teda príspevkov klienta, zamestnávateľa a od celkového výnosu, ktorým účet zhodnotila STABILITA počas fázy sporenia, ale aj v čase vyplácania. V tomto smere je STABILITA dlhodobo bezkonkurenčne najlepšia na trhu doplnkového dôchodkového sporenia. A potvrdzuje to aj v tomto roku. Zhodnotenie vo výplatnom fonde, kde sú prevedené všetky úspory, z ktorých sa doplnkové dôchodky klientom vyplácajú, dosiahlo od začiatku roka viac ako 3,6 %, kým u konkurenčných spoločností sa toto zhodnotenie pohybuje okolo 0, resp. tesne nad ňou. Samozrejme, je podstatný rozdiel, ak sa vaše konto, napr. 15 000 nasporených eur, z ktorých sa postupne vypláca dávka, zhodnotí troma percentami alebo 0,3 %.

 „Dávkari“ teda môžu byť spokojní. Ako sa však vyvíja zhodnotenie u klien­tov, ktorí sú stále vo fáze sporenia a čo im odporúčate?

Určite môžeme aktuálne potešiť všetkých klientov, ktorí to s finančným zabezpečením svojej staroby a dôchodku myslia vážne a zodpovedne sa na to pripravujú. V najväčšom príspevkovom fonde sa zhodnotenie pohybuje  na úrovni 6,9 % a v akciovom fonde sme od začiatku roka zhodnotili úspory investorov už dvojciferným číslom. Aktuálne sa v ňom výnosy pohybujú na úrovni 10,7 %.

Bola by naozaj škoda nevyužiť túto priaznivú situáciu na finančných trhoch a nezvýšiť si mesačný príspevok. Mnohí klienti – investori si nastavia na začiatku jednu sumu a v priebehu účasti ju vôbec nemenia. Prehodnotiť naše možnosti investovať viac  by sme mali v pravidelných intervaloch. Každé zvýšenie, čo i len o 5 eur mesačne, prináša pri tomto dlhodobom sporení významne zaujímavejšie vyššie účty. Ďalšia rada smeruje predovšetkým k mladším investorom. Sme si vedomí, že akciový fond predstavuje vyššiu mieru rizika a aj výraznejšiu kolísavosť v zhodnotení, ale klienti, povedzme mladší ako 40 rokov, majú pred sebou dostatočný časový horizont sporenia, aby prípadné nepriaznivé roky vykompenzovali vysoko nadštandardnými výnosmi. Ak je investor nielen schopný, ale aj ochotný niesť toto riziko, určite by mal zvážiť presun konta alebo aspoň jeho časti do akciového fondu. Jeho celkové úspory by pri využití potenciálu akciového fondu mohli byť na konci sporenia rádovo vyššie aj o tisícky eur. Pre našich klientov sme pripravili optimalizovaný model takéhoto sporenia, kde pre seba vedia „namixovať“ vhodnú kombináciu, ktorá im umožní z tohto sporenia profitovať čo najviac.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...