Vyhľadávanie:

Dom aktívneho videnia skrásnie aj našimi rukami

Dom aktívneho videnia skrásnie aj našimi rukami

Pomôcť môžete Únii nevidiacich a slabozrakých Slovenska

Občianske združenie Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska združuje už viac ako dvadsať rokov nevidiacich a slabozrakých občanov, ich priaznivcov, priateľov a rodičov. V súčasnosti má v 69 základných organizáciách viac ako 5 000 členov. Služby, poradenstvo a aktivity poskytuje zrakovo postihnutým ľuďom v každom kraji Slovenska. V Košiciach nájdete pracovisko únie pod názvom Dom aktívneho videnia v Parku obrancov mieru 1. Dvojpodlažná bielo - žlto - modrá budova, ktorá vznikla prestavbou a nadstavbou klasického rodinného domu, je miestom, kde nevidiaci a slabozrakí nájdu služby kompenzujúce následky ich zrakového postihnutia, vrátane sociálneho poradenstva, sociálnej prevencie a sociálnej rehabilitácie.

"Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska je jediná organizácia svojho druhu na Slovensku, ktorá pomáha prekonávať na prvý pohľad nezvládnuteľné situácie súvisiace so stratou zraku a tak prispieva k zlepšeniu života ľudí so zrakovým postihnutím. Rehabilitační inštruktori učia nevidiacich a slabozrakých ľudí, ako sa bezpečne pohybovať na verejnosti a v hromadnej doprave, zvládnuť bežné činnosti ako upratovanie, varenie či osobná hygiena, pracovať na počítači a veľa ďalších zručností, nevyhnutných pre každodenný život," vraví 1. podpredsedníčka ÚNSS a vedúca tunajšieho krajského strediska Terézia Petiová. "Naše pracovisko ako jediné pracovisko na Slovensku poskytuje aj zrakovú terapiu. Klienti si tu môžu vyskúšať a zakúpiť lupy, biele palice a ďalšie pomôcky na kompenzáciu zraku," vysvetľuje a dodáva, že Dom aktívneho videnia funguje ako chránená dielňa. Zamestnanie tu nachádza sedem zdravotne postihnutých ľudí.

Prostriedkov na činnosť, ktorá je bezplatná, je málo. Košický samosprávny kraj poskytuje financie na špecializované poradenstvo a sociálne služby a Úrad práce na chránenú dielňu. Zvyšok si musia zaobstarať prostredníctvom zbierok, darov a rôznych projektov. Veľmi si vážia aj pomoc U. S. Steel Košice pri úprave budovy, ktorá prešla v minulosti tromi etapami prestavby. Pribudlo prvé poschodie i prístavba. "Ako vidíte, točité schodište nie je ideálne pre bezbariérový vstup, za finančnej pomoci oceliarne sme mohli dať postaviť výťah a tiež samostatnú kotolňu," oceňuje pomoc železiarov T. Petiová.

Od ostatných väčších úprav, čo bolo približne pred desiatimi rokmi, sa tu toho zmenilo málo. Na šikovné ruky zamestnancov počas májových dní dobrovoľníkov čaká robota najmä v podobe čistenia, maľovania a natierania okenných mreží, parapet, zárubní, zábradlia, schodov.

"Radi by sme očistili a syntetickou farbou natreli vonkajšie mreže a parapety na dvanástich oknách v suteréne a vyvýšenom prízemí, očistili a aspoň základnou farbou natreli zárubne v celom objekte, nanovo natreli signalizačnou farbou schody i zábradlie v interiéri a hygienickou maľbou vymaľovali dve podlažia," približuje aktivity vedúca krajského strediska. Po dôkladnom zvážení rátajú s pomocou 25 dobrovoľníkov z našej firmy, ďalších desiatich má pripravených aj únia.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...