Vyhľadávanie:

Dom, ktorý nespí

Dom, ktorý nespí

V Drienovci sa stretli umelci karpatského regiónu na 5. medzinárodnom tvorivom sympóziu

Ak sa vyberiete autom z Košíc smerom na Moldavu nad Bodvou a budete mať chvíľu čas, spomaľte v okolí Turnianskeho hradu. Po niekoľkých kilometroch sa priblížite k obci Drienovec. Odbočíte doprava a takmer hneď natrafíte na zaujímavý dom. Upúta vás drevený plot a ak poza neho nakuknete, ocitnete sa v svete na hony vzdialenom udýchanému mestu. Ak by ste tápali, domáci vás spoľahlivo nasmerujú.

Tvorivý dom, alebo tvorivo - relaxačný priestor na vidieku, vedú manželia, výtvarníci Vladimír Vološin a Jana Zitová. Ožil pod ich rukami, doslova i v prenesenom slova zmysle a svoju tvár pozoruhodne mení pod rukami súčasných vlastníkov už piaty rok. Zaklopte na dvere, radi vás prevedú po maličkom, ale o to nezvyčajnejšom múzeu ceruziek. K brku, peru z prvej republiky, obyčajným, farebným i ceruzkám so striebornými násadkami, rôznym zápisníkom, obrázkom a všakovakým zaujímavostiam súvisiacim s tematikou ceruziek, pribúdajú ďalšie a ďalšie, ktoré prinášajú aj neznámi, keď sa o tejto "vášni" zberateľa dozvedia. Hneď vedľa pod prístreškom si môžete ohmatať staré remeselnícke nástroje a ochkať nad ich jednoduchým, ale pritom krásnym a účelným dizajnom. Kamenný stôl, ktorý vyzerá akoby ho práve priniesli z lomu, láka k príjemnému posedeniu. Za opáčenie stojí i stará pec na drevo, ktorá dokáže "uvariť" dobrú rybaciu polievku. Dosť ale sentimentality.

V obytnej časti sú súkromné priestory majiteľov, ktorí sa pred piatimi rokmi rozhodli vymeniť život v meste za vidiek, ale i minigaléria otvorená všetkým záujemcom. Obrazy, dizajnérske kúsky, plastiky, objekty, vytvorili výtvarníci z rôznych kútov karpatského regiónu. V uplynulých dňoch k nim pribudli ďalšie, ktoré vznikli na tohtoročnom medzinárodnom sympóziu výtvarníkov.

"Bol to už piaty ročník, na ktorý pricestovali profesionálni výtvarníci a študenti umeleckých škôl z Českej republiky, Rumunska, Poľska a samozrejme nechýbali Slováci. Takéto stretnutia sú veľmi dôležité, pretože umožňujú výtvarníkom konfrontovať svoju prácu. Najmä pre mladých je užitočné, aby získali rozhľad o tom, čo sa deje v regióne," uviedol V. Vološin.

Týždeň tvorivosti vyvrcholil vernisážou diel účastníkov sympózia v piatok 25. augusta. Podľa slov kurátora Petra Ilčíka, spojenie ideí rôznych ľudí z rôznych častí karpatského regiónu, ich komunikácia a výtvarné vyjadrenie, vynieslo na svetlo sveta nové diela, pocity a nové fyzické formy ideí. Svoje práce predstavili Andrej Antony, Samuel Čarnoký, Vladimíra Vajsová, Ján Vajs, Peter Ferjo, Peter Lorinc, Vladimír Vajs, Ladislav Staňo, Igor Sokolovský, Sean Kane, Tomáš Imrich, Tereza Macháčková, Rázvan Radu, Attila Tverďák, Zuzana Bendíková a Piotr Wójtowicz.

"S tohtoročným sympóziom som spokojný," stručne zhrnul akciu, ktorú podporila U. S. Steel Košice, jej organizátor. "Okrem maľby a kresby bol priestor aj na tvorbu počítačovej grafiky a fotografie. Náš tvorivý dom chceme časom profilovať ako miesto prepojenia remesla a umenia. Už na jeseň by sme chceli uviesť do prevádzky pec na vypaľovanie, čím by sme sa stali zaujímavými aj pre keramikárov. Vyhliadnutú máme aj kováčsku vyhňu, čo, predpokladám, bude zasa výzva pre umeleckých kováčov."

Vo chvíľach voľna sa môžu výtvarníci vzdelávať i relaxovať v knižnici s bohatou literatúrou orientovanou na umenie. Obklopujúce ticho umožňuje koncentrovať sa na prácu, ale, ako sme sa o tom presvedčili, je aj úžasným inšpirátorom.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...