Vyhľadávanie:

Drahocennej tekutiny nikdy nie je dosť

Drahocennej tekutiny nikdy nie je dosť

Príďte aj vy podporiť Hutnícku kvapku krvi

Hutnícka kvapka krvi už po siedmy raz otvorí najväčšie dobrovoľnícke podujatie košických hutníkov. Uskutoční sa v piatok 17. mája 2013 v Hematologicko-transfúziologickom oddelení polikliniky šačianskej nemocnice vo vstupnom areáli U. S. Steel Košice.

Drahocennej tekutiny nikdy nie je dosť. Potvrdila to aj primárka Hematologicko-transfúziologického oddelenia Annamaria Bratková. "Teraz je situácia pokojnejšia, ale to sa môže kedykoľvek zmeniť. V januári sme napríklad v celých Košiciach pociťovali akútny nedostatok krvi, v dôsledku čoho boli menej dostupné aj transplantácie," konštatovala. "V súčasnosti nám nahráva predĺženie Valentínskej kvapky krvi, ktorá sa výnimočne koná od 14. februára do 21. marca. Uskutočnili sme niekoľko mobilných odberov na stredných školách i Univerzite P. J. Šafárika, pred sebou máme ešte jeden výjazd. Na Hutnícku kvapku krvi, ktorá už má svoju tradíciu, sa veľmi tešíme."

Odbery sa začnú o 6. hodine ráno. Personál, ako uviedla Annamaria Bratková, je pripravený zvládnuť aj väčší nápor hutníkov, ktorí sú darovaním krvi ochotní pomôcť chorým ľuďom. K dispozícii budú štyri odberné lôžka, v prípade potreby pridajú ďalšie dve. V predchádzajúcich ročníkoch sme spolu s organizátormi Hutníckej kvapky krvi z U. S. Steel Košice "vychytali všetky malé muchy", som presvedčená, že tak ako vlani aj v máji to pôjde ako po masle. Fakt, že pri registrácii darcov pomáhajú vaši štipendisti, celý priebeh len urýchľuje. Bolo by fajn, keby darcovia prichádzali k nám priebežne. Čas na to majú až do trinástej hodiny."

Prídete aj vy podporiť Hutnícku kvapku krvi? Okrem už pravidelných darcov privítame aj ďalších hutníkov, ktorí sa na tento humánny čin odhodlajú po prvý raz a rozšíria rodinu dobrovoľných darcov krvi v U. S. Steel Košice. Ak neviete ako na to a čo sa od vás vyžaduje, tu je zopár užitočných informácií.

KTO MÔŽE DAROVAŤ KRV?

  • vek od 18 do 60 rokov, v prípade pravidelného darcovstva až do 65 rokov,
  • frekvencia darovania u mužov je tri mesiace, u žien štyri mesiace od posledného odberu,
  • minimálna telesná hmotnosť 50 kilogramov,
  • darca nesmie byť nosičom vírusu HIV, nemôže byť po prekonaní hepatitídy typu B a C a nemôže trpieť na iné závažné a chronické ochorenia.

Lekári radia, aby človek, ktorý sa rozhodne darovať krv, bol dostatočne hydratovaný. Deň pred odberom odporúčajú piť dostatok tekutín, aspoň dva litre vody alebo minerálky, či čaju a ráno pred odberom vypiť pol litra tekutín. Povolená je aj čierna káva navyše. Čo sa týka jedla, darcovia by večer pred odberom nemali jesť jedlá s vysokým obsahom tuku, uprednostniť by mali ovocie, zeleninu, pečivo, džem. Minimálne 24 hodín pred odberom by sa nemali vystavovať veľkej fyzickej ani psychickej námahe, aspoň 12 hodín nepiť žiaden alkohol a minimálne šesť hodín pred odberom nefajčiť.

O tom, či ste schopní darovať krv, rozhodne váš zdravotný stav, ktorý vyšetrí lekár na hematologicko-transfúziologickom oddelení.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...