Vyhľadávanie:

Dva mesiace vo fabrike sa oplatili

Dva mesiace vo fabrike sa oplatili

Riešením prípadovej štúdie ukončili vysokoškoláci letnú stáž v U. S. Steel Košice

Dva mesiace ubehli ako voda, tvrdí väčšina vysokoškolákov, pre ktorých sa pred niekoľkými dňami skončila v spoločnosti U. S. Steel Košice letná stáž. A unisono dodávajú: Oplatilo sa! Skúsenosti z týždňov strávených priamo vo výrobe či v kanceláriách odborných útvarov, zážitky zo spoznávania chodu veľkej firmy, podieľania sa na plnení reálnych úloh, ale i z naberania rôznych manažérskych zručností na tréningoch a školeniach, vrátane prípravy na interview, im, vravia, nikto nezoberie.

"Je niečo iné problematiku študovať a pozerať pritom na malé názorné obrázky, ako byť priamo na mieste a vidieť všetko na vlastné oči... za dva mesiace som sa vo firme naučila toľko, čo mi škola nemohla dať ani za štyri roky," uviedla okrem iného na oficiálnom ukončení stáže Miroslava Popovičová, študentka Hutníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach, ktorá pôsobila vo Výskume a vývoji USSE.

Pochvaľovala si celý jej priebeh, no najmä prístup mentora. S rovnakými pocitmi sa podelil i budúci hutník Peter Vajcík, ktorý pôsobil v dcérskej spoločnosti Refrako. "Stážovať v U. S. Steel Košice som sa rozhodol kvôli šanci dostať sa do spoločnosti na svetovej úrovni. A tiež preto, že v okolí Košíc nie je veľa fabrík zaoberajúcich sa výrobou žiaruvzdorných materiálov. Stáž moje očakávania splnila. A či som zažil niečo, čo si určite zapamätám? Iste, Oceliareň, odsírenie železa a plnenie konvertora. To sa na exkurzii nevidí. A z Refraka je to asi celá výroba."

To, čo sa študenti počas dvoch mesiacov naučili, napokon mohli, ako sa už stalo tradíciou, zúročiť aj pri riešení prípadovej štúdie, ktorým ich stáž v košickej oceliarni vyvrcholila. Vo štvrtok, 26. augusta 2010 v šikmej zasadačke prezentovali, rozdelení do šiestich skupín, ako sa s problémom reštrukturalizácie fiktívnej firmy popasovali. Hodnotiaca komisia, v zložení viceprezident pre ľudské zdroje Martin Pitorák, generálny manažér pre zabezpečenie a rozvoj ľudských zdrojov Milan Polča a riaditeľka pre vzdelávanie a rozvoj Denisa Havrila Belányi, posudzovala grafickú úroveň prezentácie, jej organizáciu a štruktúru, úroveň prezentačných zručností, ale i komplexnosť a kreatívnosť riešenia, schopnosť odbornej argumentácie a pochopiteľne, realizovateľnosť návrhov. Rozhodnutie nebolo ľahké. Nakoniec s tesným rozdielom zvíťazil tím číslo päť, ktorý tvorili Ladislav Šefčík, Erika Bačová, Martin Vojtko, Adrián Dringuš a Martin Dobranský.

"Rozdiely medzi jednotlivými tímami boli malé. Niektorí ste poňali problém komplexne, iným možno chýbalo viac analýz, aby bolo riešenie reálnejšie... Napriek tomu, všetci ste boli výborní," ohodnotil výkon stážistov Milan Polča. "Verím, že ste pri koncipovaní navrhovaných riešení prípadovej štúdie využili všetko to, čo ste sa v našej spoločnosti naučili," poznamenal okrem iného viceprezident Martin Pitorák a zároveň gratuloval všetkým súťažným tímom i najúspešnejším riešiteľom.

V piatok, 27. augusta dopoludnia, si tridsaťštyri vysokoškolákov, poslucháčov štvrtých ročníkov košických univerzít, prevzalo osvedčenie o absolvovaní letnej stáže. Všetci sa potom podvečer stretli v doškoľovacom stredisku Medzev s vedením a manažérmi firmy na neformálnom posedení.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...